Heller újabb botránya

"Nyilas színház Budapesten"

Még alig csillapodott Heller Ágnes körüli botránysorozat, a filozófusasszony ismét olyan kijelentést tett, ami feltehetőleg felszítja az indulatokat a jobb oldalon. A Táncsics Alapítvány egyik konferenciáján úgy fogalmazott: az Új Színház nyilas színház, mégpedig Dörner György programja miatt.

2011.10.17 08:02ferrer- ma.hu

Súlyos vádakkal illette az Új Színház januárban felálló vezetését Heller Ágnes. Egy olyan teátrumot nyilasozott le, ami egyelőre egyetlen darabot sem játszott, sőt még műsorára sem tűzött. A vád alapját Dörner programja adta, ami ugyan politikával erősen átitatott, azonban rasszista és nyilas kitételeket nem tartalmaz. Maga a kinevezés eleve rengeteg bajt okozott a magyar kulturális életnek, hiszen Dörner György személye (Csurka Istváné pedig pláne) eleve a MIÉP-hez kötött, azonban egy egész színházat, társulatostul, háttércsapatostul nyilasnak nevezni felelőtlen dolog. Ráadásul az is egyfajta üzenet, hogy ezek a gondolatok a Gyurcsány vezette alapítvány konferenciáján hangzottak el.

Heller az ATV Híradójában tovább ment. Mint fogalmazott, a kormány egy színházat át akar adni a szélsőjobboldalnak és a rasszistáknak. A filozófus eddig is a jobboldal célkeresztjében pihent, az elmúlt időszakban: Budai Gyula a filozófus-pályázatokkal nyitott, majd publicisztikák tucatjai jelentek meg Heller gyenge tanulmányairól, később a Magyar Hírlap még egy 59-es levelet is nyilvánosságra hozott. Ebben Heller többek között arról írt, "politikai hibái közé tartozik, hogy vak volt az ellenforradalmárokká vált volt barátaival szemben." A levélben kitér arra is, hogy  59 márciusára jutott el odáig, hogy rájöjjön, az MSZMP helyes politikát folytat.

Nem kétséges, Heller nyilatkozatait nem fogják annyiban hagyni. Hiszen a rasszizmus vádja egyben a kormányra is vetül. Rasszista, nem magánkézben lévő színház ugyanis kizárólag rasszista politikai vezetés mellett működhet, ez nem kérdés. Ahogy az sem, hogy Heller üzenete az Orbán-kormánynak lett címezve. 1998 és 2002 között Orbánék számtalan alkalommal kapták meg ezt a stigmát, és bár az országgyűlési kampány még messze, ideje volt egy rasszista bunkónak a baloldal részéről. Nos, megkapták. Függetlenül attól, hogy Dörner kinevezése számtalan kérdőjelet vet fel - Márta István jelenlegi igazgató sikeres és jó színházat csinált, 13 év után mégsem kapott lehetőséget a folytatásra - a nyilas jelző a színházra vetítve jogtalan. Ugyanakkor tény az is, a kinevezést és az ellenreakciókat feltehetően a politikai érdekek mozgatták. Semmi több.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.