Emelkedett a lisztériajárvány áldozatainak száma

Sorozatgyilkol a szennyezett sárgadinnye az Egyesült Államokban

Az amerikai járványügyi hivatal közölte: tovább emelkedett az amerikai lisztériajárvány áldozatainak száma: már huszonhárom ember halt meg szennyezett sárgadinnye okozta fertőzésben az Egyesült Államokban, és további 116 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok.

2011.10.13 08:26MTI

A múlt heti adatokhoz képest kettővel nőtt a halálos áldozatok, s héttel a fertőzöttek száma.
   
A járvány július végén ütötte fel a fejét, és eddig 25 szövetségi államban történtek lisztériabaktérium okozta megbetegedések. A megbetegedett emberek túlnyomó többsége 60 év feletti. Csaknem száz beteget kórházban kezelnek.

A járvány különösen veszélyes a legyengült immunrendszerű emberek és a várandós nők számára. Az egészségügyi hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a betegség első tünetei akár két hónappal azt követően is jelentkezhetnek, hogy a fertőzött személy fogyasztott a kórt okozó sárgadinnyéből. Ezért várhatóan ebben a hónapban még újabb eseteket diagnosztizálnak.
   
A lisztériafertőzés az élelmiszeripari termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhető fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz. A betegség gyakran végződik halállal.
    
A halálos áldozatok számát illetően a mostani lisztériajárvány - amely az elmúlt negyedszázad legsúlyosabb következményekkel járó amerikai ételmérgezése - túltesz a két évvel ezelőtti, fertőzött mogyoró okozta szalmonellajárványon, amely 9 halálos áldozatot követelt, illetve az 1998-as, 21 halottal járó lisztériajárványon is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.