LMP-s stop a plázastopról szóló javaslatnak

Központosítják a bevásárlóközpontok építése körüli korrupciót?

Szabó Rebeka azt mondta: az LMP azért vonta vissza hétfőn a plázastopról szóló törvényjavaslatot, mert az ahhoz benyújtott kormánypárti módosítók még a jelenleginél is rosszabb helyzetet teremtenének.

2011.10.11 14:21MTI

A javaslatot eredetileg jegyző politikus szerint a fideszes indítványok egy központi hatóságot hoztak volna létre, amellyel „a bevásárlóközpontok létesítését kísérő korrupciót is központosítanák”
   
Hangsúlyozta, hogy pártjuk eredeti elképzelése és a kormánypártok módosítói között nem találtak közös pontot, ezért az LMP nem akarta nevét adni a felülírt jogszabályhoz.
   
Példaként említette, hogy a módosító javaslatok elfogadása után a szabályozás már nem biztosítaná, hogy a helyiek is részt vegyenek az engedélyezésben.
   
Megjegyezte, hogy a kormánypárti elképzelések alapján gyakorlatilag az egész országban moratóriumot hirdetnének a 300 négyzetméter feletti bevásárlóközpontok telepítésére. A tiltás alól pedig vagy egy központi hatóság vagy egy, a miniszterek által alakított „teljesen ismeretlen összetételű bizottság” adhatna felmentést. „Nem látjuk azt, hogy bármi meg tudná akadályozni, hogy a (…) a kormánypárti baráti körök és cégcsoportok kapják meg az engedélyeket” – jelentette ki a politikus.
   
Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy folytatják a szakmai egyeztetéseket, és azt tervezik, hogy az ügyben egy újabb javaslattal állnak elő.
   
Hangsúlyozta, nem fél az olyan esetleges vádaktól, hogy a lobbyérdekek nyomására vonták vissza javaslatukat, mert „nincsenek lobbyerők a háttérben”. Szavai szerint ők eddig is a szakmai szervezetekkel és a civilekkel egyeztettek az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.