Kiverte a biztosítékot Dörner és Csurka kinevezése

Lázadás a Fidesz-döntés ellen

Éles publicisztikák, dühödt nyilatkozatok, puffogó civilek és egyre komolyabb szervezkedés. Így foglalható össze az Új Színház kinevezése utáni eseményeket. A kultúrharc újabb frontvonala minden eddiginél parázsabb vitát váltott ki a felekből.

2011.10.11 10:43ma.hu/ fotó: MTI

Tarlós István lezártnak tekinti az ügyet. Döntése szerint az Új Színház élén 13 év után jövő év februárjától nem Márta István, hanem Dörner György, illetve intendánsa Csurka István, a MIÉP elnöke áll. A színházi szakma jó része azonban háborog, a balliberális sajtó pedig nem kíméli a két kinevezetett. A támadásokra Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban reagált, arra emlékeztetve: az új vezetés még el sem kezdte munkáját, máris támadások kereszttüzében találja magát. Néhány évvel ezelőtt Balázs Péter szolnoki kinevezését sem fogadta örömmel a balliberális oldal, azonban az évek az új igazgatót igazolták.

Dörnerék története azonban jóval bonyolultabb ennél. Sokan úgy vélik, az ”ajándék” a 2010-es országgyűlési választás idején tett segítség következménye. Emlékezetes, Csurka István a tavasz folyamán végighaknizta a jobboldali magyar sajtót, amiben a Jobbikot szapulta, és a Fidesz kétharmada mellett érvelt.

A kinevezés előtt a szakmai bizottság 6:2 arányban Márta mellett tette le a voksot, másrészt eddig szinte egyedülálló módon a világhálóra került Dörner pályázata, ami minden túlzás nélkül eltér a megszokottól.

A pályázó szerint "a liberális, szórakoztatóipari igénytelenségnek akar hadat üzenni”. Ráadásul a színház nevét is meg kívánja változtatni, Hátország Színházra. Mint írja, "a Hátország a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi. Egy, az egész nemzet számára életbe vágóan fontos visszafoglalási igényt jelent be. Ennek a visszafoglalásnak egyik első, kicsi, de nem jelentéktelen ütközete lehet ez a színház.”

Várhatóan az új igazgatónak komoly ütközeteket kell megvívnia, még az általa barátnak hitteknek is, ugyanis pályázatában néhányak, akikre hivatkozott, elhatárolódtak Dörner Györgytől.


"Folyamatos munkakapcsolatot kívánok kialakítani a Tapasztó Ernő által vezetett Aradi Magyar Kamaraszínházzal." – írja, ehhez képest az Aradi Kamaraszínház művészeti tanácsadója, Nótáros Lajos reakciója meglepetés: „Hogy bárminemű félreértésnek elejét vegyük, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy Dörner György nem egyeztetett velünk, az Aradi Kamaraszínház semmiféle kapcsolatban nem áll vele, éppen ezért a pályázó idézett megfogalmazása számunkra értelmezhetetlen.”

A budapesti színházigazgatók is nyílt levelet írtak Tarlós Istvánnak, amelyben úgy fogalmaznak az aláírók, Bálint András, Eszenyi Enikő, Mácsai Pál, Máté Gábor, Meczner János, Puskás Tamás, Szabó György, Szirtes Tamás és Zimányi Zsófia, hogy Dörner pályázata: "a szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan".

Vidnyánszky Attila rendező, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, "meggondolatlan döntésnek" minősítette a kinevezést, Bérczes László dramaturg, rendező, a Kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetője, a pályázat egyik elbírálója pedig azt mondta: "Dörner 'munkája' mindennek ellenkezője. Idézőjelet kell használni, mert formailag igénytelen, nyelvileg pongyola dolgozat, ami szinte kizárólag politikai nyilatkozatokat tartalmaz, színházszakmai megállapításokat pedig egyáltalán nem.”

Dörner György Pécsett egyszer elbukott egy színházigazgatói pályázatot, ezúttal nyert a küzdelemben, de egyelőre jóval többet veszített, mint az előző csatában. Sokkal, de sokkal többet kell letennie az asztalra ahhoz, hogy valamikor is feledtethesse a kinevezése körülivisszásságokat.

C. gomb

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.