Égbekiáltó szakszerűtlenségről beszélnek

Ascher Tamás rendező szerint szégyen Dörner kinevezése

Október 6-án arról döntött Tarlós István, hogy Dörner György lesz február elsejétől az Új Színház igazgatója, Csurka István intendánssal együttműködésben. A pályázatokat elbíráló szakmai bizottság szakmabeli tagjai azonban Márta Istvánt támogatták.

2011.10.08 10:37ma.hu

A szinhaz.hu a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság szakmabeli tagjai közül Ascher Tamás rendezőt kérdezte a kinevezésről, aki szerint „elszomorító, bosszantó, felháborító” a döntés. Úgy véli, - bár előzményei közt ott van a kényszerűségből megtartott szakmai bizottsági ülés - nem szakmai szempontok alapján született meg, hanem egy előre lejátszott meccs eredménye.

„Aki döntött, nem mérlegelte a megállapításainkat" – jelentette ki Ascher Tamás. „Nem számított, hogy a két pályázat közti különbség óriási, hogy a személyes meghallgatáson nyilvánvalóvá vált Dörner égbekiáltó szakszerűtlensége, a pátoszos, bombasztikus kijelentésekhez fűződő vonzódása, és a konkrétumoktól való idegenkedése”

Ezzel szemben Márta István pályázatát komoly, alapos munkának tartják: „Az Új Színház vegyes teljesítményű színház volt az elmúlt években, de úgy tűnt, hogy Márta pályázata sok tekintetben korrigálni tudja az eddigi hiányosságokat; hogy egy igazi rendezői csapat formálódik a színházban, egyértelmű, hogy a társulat beérett, és készen áll nagyobb feladatokra. Az erdélyi, újvidéki és több más magyar nyelvű színházzal való jól tervezett kapcsolatrendszer, a szándéknyilatkozatok, a pedagógiai program, a gazdasági elemzés - mind olyan érték Márta pályázatában, amire a fenntartó nem volt kíváncsi. El se olvasta, meg se hallgatta.”
 
Ascher Tamás biztos abban, hogy politikai alku köttetett. „Ez teljesen világos. Dörner pályázata nem csak politikailag bornírt - emellett semmit sem mond a jelenlegi Új Szinház működéséről, lényegében fogalma sincs, hogyan működik az intézmény, amelyre igényt tart.”

Ascher Tamás szerint egyébként a magyar színházi életben többször előfordult - mindkét oldalon - politikai rásegítés az igazgatók kinevezésekor, de úgy véli: ez az első eset, hogy a fennálló politikai rezsim nyíltan támogat színházi program helyett egyértelmű, durva politikai célkitűzéseket.

Ascher Tamás rendező az Új Színház ügyéről – a teljes interjú >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.