Fortyog az új választási rendszer

"Ésszerűbb és átláthatóbb rendszert hozhat" a Fidesz koncepciója?

A Fidesz választójogi koncepciója egy a jelenleginél egyszerűbb, ésszerűbb, átláthatóbb és rugalmasabb választási rendszer kialakítását vetíti előre.

2011.10.06 16:28MTI

Ezt mondta a Nézőpont Intézet választási szakértője a sajtó birtokába került dokumentumban foglaltakat elemezve.

A tervezetről szólva - amely egyfordulós, kétszavazatos választási rendszerre tesz javaslatot - Fodor Csaba hozzátette: a parlament létszámának csökkentése és a vegyes választási rendszer egyidejű fenntartása módosítja az egyéni választókerületi és listás mandátumok arányát. A 90-110 közötti egyéni választókerület szerepe hangsúlyos a modellben, ugyanakkor az új választókerületi térkép kiegyenlíti a jelenlegi választókerületi aránytalanságokat - mondta az elemző. A szakértő szerint az egyéni választókerületek modellen belüli relatív nagy száma elősegíti továbbá a stabil kormány alakulását, ami a kivételes válsághelyzet kezelése kapcsán nem elhanyagolható tényező.

Fodor Csaba elmondta: a listás arányosságot mérsékelten korlátozó, a választók számára sok esetben nem átlátható területi listák helyett a jövőben országos pártlistákra lehet szavazni, ahol az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező szavazatokat is kompenzálják.

Szerinte ez a kombinált arányossági elem biztosítja a politikai többszínűséget a parlamentben, a második választási forduló megszűntetése pedig erősíti a rendszer átláthatóságát. Az elemző fontos újdonságnak tartotta a külhoni magyar állampolgárok választójogának biztosítását.

A választási szakértő kitért arra is, hogy az egyéni választókerületek súlya megnő a rendszeren belül, ami - mint mondta - a hiteles személyiség szerepének erősödését vonja maga után. Úgy vélte: amennyiben a jelenlegi pártrendszer átalakuláson megy keresztül, és az erőviszonyok is megváltoznak, egy innovatív ellenzéki erő számára is adott a lehetőség a stabil kormánytöbbség megszerzésére, éppen az egyéni választókerületek relatíve nagy súlya miatt.

"A nemzetiségek parlamenti képviselete tovább erősíti a társadalmi- és ezen keresztül a politikai sokszínűség megjelenését a parlamentben" - vélte Fodor Csaba.

A Fidesz koncepciója szerint a 200 fős parlamentet egyfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló elemekkel kombinált választási rendszeren keresztül választhatják meg, amely a legkisebb szavazatveszteség érdekében kombinálja a többségi (egyéni) és az arányos (pártlistás) rendszert.

A koncepció értelmében a továbbiakban is két szavazattal rendelkezik minden Magyarországon lakóhellyel rendelkező választópolgár. Ha a választópolgár a magyarországi választójegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot egyéni választókerületi országgyűlési képviselő-jelöltre, egyet pedig országos listára adhat le. Ha pedig a nemzetiségi választói névjegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot az egyéni választókerületi országgyűlési képviselő-jelöltre, egyet pedig a kedvezményes nemzetiségi jelöltre adhat le.

A koncepció szerint tehát megszűnnének a jelenlegi területi (19 megyei és 1 fővárosi) listák és helyüket az országos lista venné át.

A Fidesz tervei szerint emellett a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, határon túli magyar állampolgárok megkapják a magyarországi választójogot, amellyel a magyarországi országos listára szavazhatnak. A tervezet másik újdonsága, hogy bevezetné a nemzetiségi választójogot: vagyis a kisebbségi névjegyzékben szereplő állampolgárok szavazhatnak a nemzetiségi listákra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.