Az aradi vértanúkra emlékezik Magyarország

Október 6. - Félárbocon a nemzeti lobogó a Parlament előtt

Az aradi vértanúkra emlékezve, közjogi méltóságok jelenlétében csütörtök reggel felvonták, majd félárbocra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

2011.10.06 08:59MTI

Megemlékezés és tiltakozás együtt várható Marosvásárhelyen

Az aradi vértanúkról való megemlékezést várhatóan békés tüntetés követheti a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem (MOGYE) magyar tagozatának létrehozásáért - legalábbis csütörtökön a déli órákban még ennyit lehetett tudni a Marosvásárhelyen délután kezdődő programról.

A szervezők ekkor még nem tudták megerősíteni, hogy a megemlékezés végén sor kerül-e a tüntetésre.
   
Az Új Magyar Szó (ÚMSZ) és a Krónika című napilapok csütörtökön Jakab Istvánt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezetének elnökét idézték, aki szerint - az előzetes bejelentésekkel ellentétben - mégis demonstrációval egybekötött megemlékezést tart a szervezet Marosvásárhelyen az aradi vértanúk napján, tiltakozásul az ellen, hogy hónapok óta késik a MOGYE magyar tagozatának megalakítása.
   
Az Aradon egykor kivégzett tábornokokról a három romániai magyar alakulat - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az EMNT és a Magyar Polgári Párt (MPP) - együttesen emlékezik meg. Mindenki azt várta, hogy az adott pillanatig rendeződik-e a kormányzati politika szintjén a MOGYE magyar tagozatának ügye. Ettől függ az is, hogy a megemlékezés végén sor kerül-e az említett tüntetésre.
   
Ha igen, akkor a terv szerint a marosvásárhelyi Székely Vértanú oszlopánál megtartandó október 6-i megemlékezés után békés tüntetésen tiltakoznának a magyar orvosképzés elsorvasztása ellen. Az egyezség értelmében a magyar szervezetek – az EMNT, MPP, RMDSZ – közösen vesznek részt 17 órától az aradi vértanúk előtti tisztelgésen, 18 órától pedig az orvosi egyetem elé vonulnak, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a magyar kar ellehetetlenítése miatt.
   
"Az EMNT egyértelműen és határozottan azt tartja fontosnak, hogy a megemlékezést olyan hangos tiltakozás zárja, amit nem csak az egyetem vezetésében hallanak meg, hanem az európai közvélemény fülébe is eljut" – fogalmazott Jakab István.
   
Erre a megmozdulásra külön buszokat indított az EMNT és az MPP a magyar többségű két székelyföldi megyéből (Hargita és Kovászna), akárcsak Kolozs megyéből, s az eseményen várhatóan Tőkés László, az EMNT elnöke, az Európai Parlament alelnöke is beszédet mond.

Tőkés László a sajtónak eljuttatott közleményében felszólította a magyar közösség tagjait, hogy csatlakozzanak a megmozduláshoz. "A Székely vértanúk emlékművénél úgy tiltakozzunk, hogy mindenki meghallja kiáltásunkat: a magyar orvosképzés ne váljék áldozatává a többségi agressziónak! Támogassuk a MOGYE érdekében kiálló magyar tanárainkat, támogassuk a jövőt. Ha elegen leszünk, lesz magyar nyelvű orvosképző tagozat" – olvasható a nyilatkozatban.
   
Csegzi Sándor marosvásárhelyi alpolgármester ugyanakkor az ÚMSZ-nek az előző napon elmondta: az RMDSZ szervezi Marosvásárhelyen a megemlékezést, amelyre az EMNT-t és az MPP-t is meghívta. Jakab István nyilatkozatával ellentétben az elöljáró azt állítja: nem lesz tüntetés. "Buszokkal jönnek emberek a megemlékezésre, de nem fognak tüntetni" – szögezte le Csegzi, hozzátéve, hogy más jellegű demonstráció nincs is engedélyezve.
   
A nap folyamán ismertté vált Markó Béla miniszterelnök-helyettesi hivatalának tájékoztatása, amely szerint, a román oktatási minisztérium október 5-én hivatalos átiratban kérte a MOGYE vezetőségét, hogy maradéktalanul érvényesítse a multikulturális jelleget az egyetemi chartában, és az erre vonatkozó törvénycikkelyeket kötelező módon mindenütt tüntessék fel. A kért módosítások biztosítják a magyar tagozat, valamint az ehhez szükséges külön intézetek létrehozásának és működésének feltételeit is.
   
Ez a jelentés befolyásolhatja a marosvásárhelyi délutáni program alakulását.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. Megemlékezés és tiltakozás együtt várható Marosvásárhelyen

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.