Most lesz csak jó világ?

Járóka: be kell vonni a romákat

Be kell vonni a roma közösségeket a nemzeti integrációs stratégiák megalkotásába - hangsúlyozta Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, az Európa Tanács égisze alatt működő Roma Ifjúsági Konferencia aktivistáival lezajlott strasbourgi találkozón.

2011.09.29 15:31ma.hu

Mint a magyar néppárti EP-delegáció csütörtökön közölte, Járóka, aki az EP egyetlen roma képviselője, és aki az európai roma keretstratégia jelentéstevője volt a testületben, Andrej Kovacsev és Marija Nedelcseva bolgár néppárti EP-képviselőkkel együtt az Európai Parlament székházában fogadta a fiatal roma politikusokat.

Járóka emlékeztetett arra, hogy a júniusban elfogadott európai roma keretstratégia értelmében a tagállamoknak ez év végéig kell benyújtaniuk nemzeti integrációs romastratégiájukat. A roma szervezeteknek ezért minél előbb be kell kapcsolódniuk e stratégiai tervek előkészítésébe - mondta. A képviselő szükségesnek nevezte, hogy etnikai hovatartozás szerinti bontásban is gyűjtsenek statisztikai adatokat, mert azok nélkül szerinte csaknem lehetetlen a programok ellenőrzése, nyomon követése és felülvizsgálata.

A Roma Ifjúsági Konferencia korábban a szélsőséges eszmék és az erőszak terjedése elleni tiltakozó petíciót nyújtott be az Európai Parlamentnek.

Járóka ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy Magyarországon a szélsőséges csoportok menetelései során a hatóságoknak mindvégig sikerült fenntartaniuk a törvényes rendet, a parlament pedig sürgősséggel fogadta el a Büntető Törvénykönyv szigorítását, amely ezt a magatartást három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.