A stílus maga a kormány

A szó, ami nem szerepel Orbán Viktor szótárában

Ha a kormány kevesebb időt szánna a tévedhetetlenség látszatának fenntartására, egy stílusában megújult kormányzás önmagában is képes lehetne megakadályozni további szavazók lemorzsolódását a jobboldalról. Ehhez azonban nemcsak a hibák beismerése kellene, hanem bizonyos személycserék is - ami a kormány felfogása szerint egyet jelent a hibák beismerésével. Ez pedig egyelőre nem szerepel Orbán Viktor szótárában.

2011.09.29 07:46sabater - ma.hu

Egyre abszurdabb hírek látnak napvilágot a kormány háza tájáról, a közös bennük az, hogy ezek sem a kormánynak, sem az embereknek nem tesznek jót, mégis rendre bebizonyosodik, hogy nem csak kósza pletykákról van szó, hanem valós tervekről, amelyekből aztán intézkedés lesz. Érdemes péládul az új alaptörvény már-már szakrális tárgyként dicsőítéséről szóló terveket figyelemmel kísérni (Kerényi „Minden Pártot Megjártam” Imre tollából), aki nemcsak az Alaptörvény Asztalát honosította meg hazánkban, de újabban festőművészeket bérelne, hogy többek közt  a dualizmus korát, az első világháborút, a Tanácsköztársaságot, Horthy Miklós korát, és Holokausztot, illetve Nagy Imre újratemetését megfestve állítsanak emlékművet az új alkotmánynak. Meg nem sértve senki érzékenységét, azért elgondolkodtató, miféle alkotmány az, aminek a Holokauszt és az első világháború megfestésével lehet méltó emléket állítani, remélhetőleg azért ezt tényleg nem gondolták komolyan.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott méltán illik abba a sorba, ahonnan nemrégiben az újságírókat lézerblokkolóval leleplező Gubcsi Lajos távozott, és bár a rendszer egy-két csodabogorat el bír tartani, sajnos vannak fontosabba pozícióban is olyan emberek, akinek lecserélését a Fidesz tözsszavazói is könnyű szívvel fogadnák, a szakemberek, a piacok és a választók jelentős része pedig egyenesen üdvözölné a döntést. Mindezt ráadásul megkönnyíti, hogy a jobboldalon, sőt, a Fideszen belül is van alternatívájuk: közel sem pótolhatatlan emberekről van szó, csupán Orbánhoz hűséges, de az elmúlt év alapján tehetségtelennek bizonyuló politikusokról, akikben valamilyen érthetetlen oknál fogva a miniszterelnök megbízik.

A legegyértelműbb mindjárt a nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György, akinek szakmai hozzáértését sokan már kinevezése előtt is vitatták, az elmúlt éves (az utóbbi negyedévben nulla százalékos gazdasági növekedést produkáló) tevékenysége óta pedig már a jobboldalon is egyre több közgazdász kritizálja Orbán „jobbkezét”. A miniszterelnök azonban kitart Matolcsy mellett, holott lenne alternatívája bőven: elég lenne csak a kritikusok névsorán végignézni (Bod Péter Ákos, Csaba László, Mellár Tamás, Chikán Attila), de még a Fidesz-frakcióból is találhatna Orbán olyan embert, akit a piacok örömmel fogadnának és bizonyosan vállalná is a felkérést: például azt a Varga Mihályt, aki jelenleg államtitkári rangben a Miniszterelnökséget vezeti.

Matolcsyhoz hasonló Hoffmann Rózsa oktatási miniszter megítélése, aki mindent meg is tesz ennek romlásáért: hol az angol nyelvtanítást akarja megfúrni, hol pedig székely népviseletre gyűjt kisiskolásoktól, hogy a határon túli magyar gyerekek abban járhassanak templomba - nyilván ez a leghőbb vágyuk. Hoffmann Rózsának is van alternatívája. De Orbán Viktor jellemzően nem enged olyan embereket fontos pozícióba, akikben akár párton belüli politikai vetélytársat lát. Hoffmann Rózsától kétségkívül nem kell tartania.

Végül pedig Szijjártó Péterről is érdemes néhány szót ejteni, aki a kormánypárti szavazók számára nem oszt, nem szoroz, azonban ellenzéki és bizonytalan tábort feltételezhetően komolyan irritálja. Szijjártó ugyanis maga testesíti meg azt a tévedhetetlenül magabiztos, de folyamatosan önellentmondásba keveredő stílust, ami a második Orbán-kormányra jellemző, és ami nélkül nemcsak a piacokat, de a szavazókat is könnyebb lenne a kormány mellett tartani. Hogy ki lenne Szijjártó alternatívája? Gyakorlatilag bárki, jól kommunikáló kormánypárti politikust igazán nem nehéz találni.

Orbán Viktor természetesen nyugodtan kormányozhat kétes szakmai felkészültségű vagy megítélésű emberekkel, amíg nincsen ütőképes ellenzék, ahová átpártolnának a szavazók. Azonban a Medián kutatása szerint Magyarországon egy "most vasárnap" esedékes szavazáson alig 40% menne el voksolni. Azaz a túlnyomó többségnek nincsen pártja - és ha a Fidesz ebben a stílusban kormányoz tovább, egy jó ideig le is mondhatnak ezekről a szavazókról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.