Meghalt a Kossuth-díjas építész

Elhunyt Makovecz Imre: "élete példa mindannyiunk számára"

Életének 76. évében kedden elhunyt Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja. Pályatársai, tisztelői szerint Makovecz Imre halálával nemcsak az építészet, hanem a magyar kultúra egyik legjelentősebb alakja távozott.

2011.09.27 18:37MTI

Makovecz Imrét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés saját halottjának tekinti. Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára szerint Makovecz Imre művészként és kultúraszervező közéleti emberként is kiemelkedő alak volt.

"Személyes véleményem az, hogy a 20. század utolsó évtizedeinek legkiválóbb műépítésze volt, azt is mondhatnám, hogy a vonal géniusza, a magyar kultúra kiemelkedő alakja" - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a sors keserű iróniája, hogy éppen akkor kellett távoznia, amikor kibontakozhattak volna nemcsak művészi, hanem kultúraszervezői képességei is. "Életműve ilyenformán minden értelemben beteljesítetlen maradt" - utalt arra Szőcs Géza, hogy az építész által alapított Magyar Művészeti Akadémia ebben az esztendőben köztestületté válva az eddiginél jelentősen nagyobb szerepet kap a magyar kulturális életben. Makovecz Imre pályatársa, Finta József azt emelte ki, hogy az elhunyt építész a magyar kultúra egyik vezéregyénisége volt, s nemcsak az építészet, hanem az egész magyar kultúra területén hatott. "Nagyon régóta ismertük egymást, sok évvel ezelőtt együtt alapítottuk azt a Magyar Művészeti Akadémiát, amely most végre köztestületi rangra jutott. Már az, hogy ott, az alapításnál összejöttünk, mutatja, az építészetről, az épített világról vallott felfogásunk különbözősége ellenére sohasem tudtuk kikerülni egymást. Minden vitánk mellett tudtam és máig vallom, hogy ő az elmúlt fél évszázad egyetlen igazi magyar építész mestere volt" - fogalmazott Finta József, a Kossuth-díjjal szintén kitüntetett építész, akadémikus.

Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke felidézte, hogy Makovecz Imre már jó ideje gyengélkedett. Véleménye szerint Makovecz Imre iskolateremtő képessége és személyes hitele olyan színvonalú volt, hogy hosszú időn keresztül pótolhatatlan marad.

Hozzátette: az elhunyt építésznek nincs jelentős épülete Budapesten, nem lehetetlen azonban, hogy tervei között vannak olyanok, hogy az utódok egyszer veszik a bátorságot, és ebből valamit megvalósítanak.

Turi Attila, Makovecz Imre egyik legkedvesebb tanítványa, a Kós Károly Egyesülés tagja visszaemlékezésében azt emelte ki, hogy mestere sajátja egy olyan egyedi, olyan erejű látásmód, gondolkodásmód volt, amelynek csak egyik - kétségtelenül legkarakteresebb, legerősebb - kifejeződése az építészet. Mint mondta, elsősorban ezt a szemléletmódot tanulta meg Makovecz Imrétől, aki mindig azt mondta, hogy találják meg a saját kifejezésmódjukat, hiszen soha nem akart "kis Makoveczeket" nevelni belőlük.

Csete György építész azt emelte ki, hogy Makovecz Imre tanító volt, az egész organikus építészeti irányzat mozgatója, s az általa kiírt magánpályázatokkal folyamatos gondolkodásra, tettre sarkallta pályatársait is.

Schmitt Pál köztársasági elnök Makovecz Imrére emlékezve közleményében úgy fogalmazott: ő jól ismerte a helyek szellemét, pontosan tudta, hogy egy épület - miként egész emberi létünk - csak a föld erejéből és az ég áldásával együtt lehet egész. Tudta, hogy a magyar egy jobb sorsra érdemes, alkotó nép, amelynek nem csak múltja van. Hitte, követelte és építette a jövőt hatalmas lelkével, minden idegszálával, utolsó erejével. Makovecz Imre halála miatt részvétüket nyilvánították a pártok is. A Fidesz-frakció azt írta: a Kossuth-díjas építész életműve azt bizonyítja, hogy mennyi fér bele egy ember életébe, mennyi mindent megtehetünk egymásért, a nemzetért. "Makovecz Imre gondolatisága, organikus, emberléptékű építészete azt hirdeti, hogy összetartozunk! Élete és munkássága példa mindannyiunk számára!" - közölték.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) arra emlékeztetett, hogy a templomaival híressé vált alkotó az utóbbi időben az országépítés más formáját is elénk állította a kolontári katasztrófa utáni helyreállításban végzett munkájával. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke arra emlékeztetett, hogy a magyar építészetben egyedi stílust teremtő, világhírű építész munkája külön fejezetet nyitott a magyar építészet történetében éppúgy, mint a nemzetközi iparművészetben.

A Lehet Más a Politika (LMP) Makovecz Imre számos közéleti megnyilvánulásával ugyan nem értett egyet, de a táji, természeti környezetbe szervesen illeszkedő építészet képviseletében évtizedek óta kifejtett munkásságára, valamint a kistelepülések életképességének megőrzése érdekében már a 70-es évek elejétől kifejtett kulturális érdekvédő, mozgalomszervező munkájára csak a legnagyobb tisztelettel és nagyrabecsüléssel gondolhatott - olvasható a párt közleményében.

A Jobbik szerint a neves építész művei mindig is hazaszeretetről, hagyománytiszteletről tettek tanúbizonyságot, ezért távozásával a magyar kultúrát pótolhatatlan veszteség érte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.