Alacsony részvétel a józsefvárosi népszavazáson

LMP: az emberek nem dőltek be a Fidesznek

A fővárosi LMP szerint a józsefvárosiak túlnyomó többsége nem dőlt be a hajléktalanokról szóló népszavazás "manipulatív" kérdéseinek; ezt jelzi az alacsony részvétel a vasárnapi referendumon.

2011.09.26 14:59MTI

Somfai Ágnes, a főváros nemrég lemondott hajléktalanügyi biztosa és Jakabfy Tamás VIII. kerületi önkormányzati képviselő közleményükben azt írták, hogy a Fidesz propagandája ellenére az emberek 16 százaléka ment el szavazni a szegények és a hajléktalanok megbélyegzéséről szóló népszavazásra.
   
Az LMP szerint ez azt jelenti, hogy az emberek nem hajlandók a szegényeket, kiszolgáltatottakat okolni a problémákért, és nem dőltek be a saját hibáikat bűnbakokra hárítani akaró politikusoknak.
   
Az ellenzéki párt képviselői szerint bebizonyosodott az is, hogy a népszavazást Kocsis Máté polgármester (Fidesz-KDNP) nem a megoldás, hanem a politikai haszonszerzés miatt kezdeményezte.
   
Hangsúlyozták, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a Kocsis Mátéval tartott múlt heti közös sajtótájékoztatóján "pontosan az ellenkezőjét jelentette be, mint amire a polgármester állítólag megerősítést akart a népszavazással".
   
Emlékeztettek arra, hogy a belügyminiszter három új, több száz férőhelyes hajléktalanszálló megnyitását jelentette be, közül az egyiket a VIII. kerületben létesítenék, míg a polgármester a hajléktalan-férőhelyek csökkentéséért és kis létszámú szállókért kampányolt.
   
Közölték: az LMP továbbra is felajánlja segítségét a főváros vezetésének és a kormánynak a hajléktalanprobléma megoldásában. Mint írták, kidolgozott koncepciójuk is van, amelynek egyik központi eleme a megfizethető lakhatási lehetőségek biztosítása.
   
A hajléktalanokkal kapcsolatos kérdésekben kiírt helyi népszavazás Budapest VIII. kerületében érvénytelen lett, mert a választásra jogosultaknak csak 16 százaléka járult vasárnap az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett.   
   
A megjelentek 85,9 százaléka támogatja, hogy hatályban maradjon a kukázást tiltó rendelet, 88 százalék igennel szavazott a közterületen történő életvitelszerű lakhatás megtiltására, illetve 94,5 százalék egyetért azzal, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület - hajléktalanokkal kapcsolatos - tehermentesítése érdekében.
   
A népszavazás érvénytelensége miatt a feltett kérdésekben való döntés joga visszaszáll a képviselő-testületre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.