"A történelem nem ad több haladékot"

Fizikai munkára fognák a konditeremben izzadókat Orbánék

Engedett a kormány a munkaadók és a munkavállakók kérésének: ideiglenes felső adókulccsal kompenzálják a kis keresetűeket. Átfogó gazdasági elemzés és helyzetértékelés keretében számolt be Orbán Viktor miniszterelnök a munkaadók és szakszervezetek egyes képviselőivel folytatott tegnapi találkozójáról.

2011.09.21 07:29ma.hu

,,A történelem nem ad több haladékot Magyarországnak arra, hogy ne lépjünk meg olyan dolgokat, amelyekre húsz év alatt nem került sor" - jelentette ki Orbán Viktor.

Mint mondta, a munka törvénykönyvéről egy-egy kiemelkedő munkaadói és munkavállalói szereplővel folytatott tegnapi tárgyalásán tágabb horizontot próbált felvázolni, olyant, amelyben a gazdasági nehézségeket kezelni lehet. Bár ez szerinte emberfeletti próbatétel, de ennél kevesebbre nincs értelme vállalkozni. ,,Munkaközpontú munka törvénykönyvére van szükség, amely megvédi a munkahelyeket, segíti az újak létrejöttét, védelmet ad a munkavállalóknak, és hozzásegít ahhoz, hogy a munka felértékelődjön, a fizikai munkát megbecsüljék az országban. Magyarország jövője a munkában van" - fogalmazott Orbán. Kiemelte, hogy a gazdasági átalakulás kulcspontja az adórendszer átalakítása, amelynél elfogadta a munkaadók és munkavállalók érvelését, hogy ennek úgy kell megtörténnie, hogy senkinek se csökkenjen a jövedelme. A kompenzáció megvalósítását a kormány szeptember 28-ig véglegesíti. Megjegyezve, hogy az adózás körüli kiskapukat be kell zárni, Orbán kifejtette: az adófizetés kijátszásának indoka eddig az volt, hogy a szabály olyan bonyolult, hogy nem lehet eligazodni benne, az egyes adókat pedig nem lehetett kifizetni, olyan magasak voltak.

,,Ennek az időszaknak vége, mert Európában nálunk a legalacsonyabb a személyi jövedelemadó, és itt az egyik legátláthatóbb az adórendszer" - közölte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a 16 százalékos adókulcs a középosztályt segíti, mivel a gazdagok mindig ,,kijátsszák vagy elköltségelik" a magasabb adókat.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke emlékeztetett, ő már 2003-ban felhívta a figyelmet, hogy a gazdaság vészhelyzetben van.

Szerinte erős szakszervezetek kellenek, s a párbeszédnek is folyamatosnak kell lennie. Megjegyezte, ezt ő a klasszikus háromoldalú tárgyalásokban látná szívesen. ,,A fizikai munkában, és nem a fitnesztermekben izzadókra van szüksége az országnak" - közölte.

A találkozó után a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki. Ebben szerepel, hogy a ,,kormány tisztában van azzal, hogy a béremeléseket követően is lehetnek olyan munkavállalók, akik rövid távon nettó keresetcsökkenést szenvedhetnek el az adórendszer átalakítása miatt. Ezért létrehoz egy olyan célzott kompenzációs rendszert, amely azokat a munkavállalókat segítené, akik ténylegesen alacsony jövedelemmel rendelkeznek, és nem kapnak jövedelemkiegészítést a fekete- és szürkegazdaságból."

Az érintett munkavállalóknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé nyilatkoz­niuk kell arról, hogy nincsen egyéb, be nem vallott jövedelmük.

,,Mindaddig, amíg az egykulcsos adó bevezetése bárkinek is jövedelemkiesést okoz, a korábbi adóterheknél alacsonyabb mértékű, átmeneti jellegű hozzájárulást kell fizetnie a havi bruttó 202 ezer forintnál jobban keresőknek" - fogalmaz Matolcsy György tárcájának közleménye. Ennek ellenére azt állítják: ,,előre látható időn belül megvalósul az igazi, arányos, egykulcsos adózás, amelynek végül minden munkavállaló élvezheti az előnyeit" - olvasható a Magyar Hírlapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.