Javaslatot készít elő az országgyűlés

Felszámolnák a roncsautók illegális lerakodóhelyeit

A roncsautók illegális lerakodóhelyeinek felszámolására készít elő javaslatot az országgyűlés környezetvédelmi bizottsága - közölte Katona Kálmán vasárnap Diósd határában egy gépkocsi-tartozékokkal elcsúfított természetvédelmi terület szemléje alkalmával.

2008.04.13 18:10MTI

A roncsautók illegális lerakodóhelyeinek felszámolására készít elő javaslatot az országgyűlés környezetvédelmi bizottsága - közölte Katona Kálmán vasárnap Diósd határában egy gépkocsi-tartozékokkal elcsúfított természetvédelmi terület szemléje alkalmával.

A környezetvédelmi tárca a jogszabályok szigorúbb betartatásával kívánja megoldani az illegális autóbontók és hulladéklerakók problémáját. A parlamenti bizottság MDF-es elnöke elmondta, hogy évente hozzávetőleg 130 ezer autót vonnak ki a forgalomból, ám e mennyiség fele eltűnik a hatóságok látóköréből, nincs bontási átvételi igazolása.

Ezek a roncsok minden valószínűség szerint a mintegy 1300 illegális autóbontó-hulladékkezelő valamelyikébe kerülnek, ahol a még használható alkatrészeket kiszerelik. Az ülések, műszerfalak, sérült lökhárítók, abroncsok pedig többnyire az éj leple alatt "a tilos a szemétlerakás"-sal jelzett területekre kerülnek, a lakott helyek közelében. A környezetkárosítók lefülelése csak elvétve sikerül.

A jelen gyakorlat szerint még tettenérés esetén is nehéz a bizonyítás - tette hozzá a képviselő. Ezért is szükség van a jogszabályok korszerűsítésére.

Olajos Péter, európai parlamenti képviselő ehhez hozzátette: a Tétényi fennsíkon talált illegális lerakó a Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területen csúfítja a tájat. Itt 200, fokozottan védett, veszélyeztetett állat- és növényfaj él.

EU-s előírás mondja ki, hogy a roncs kocsikat a gyártó, forgalmazó ingyen köteles átvenni - mint ahogy ez már a háztartási gépek esetében kialakult gyakorlat. Az illegális lerakók felszámolása önkormányzati feladat, de hatásköri bizonytalanságok miatt nehéz érvényt szerezni a törvénynek, ezért szigorításra van szükség - hívta fel rá a figyelmet Olajos Péter.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményben reagált a képviselők sajtótájékoztatójára. Mint írták, Magyarország már évek óta harmonizálta jogszabályait az EU roncsautókra vonatkozó direktívájával, így a jogszabályok jelenleg is kötelezővé teszik az autógyártók és autóforgalmazók számára, hogy ingyenesen visszavegyék az általuk forgalmazott, ronccsá vált járműveket.

Hozzátették: a roncsautókat egyébként csak olyan regisztrált autóbontókba szabad leadni, amelyek környezetbarát módon semmisítik meg vagy hasznosítják a hulladékká vált autókat.

Az illegális autóbontók és hulladéklerakók problémáját a környezetvédelmi tárca szerint a jogszabályok szigorúbb betartatásával lehet megoldani. Hozzátették: az illegális autóbontók és roncsautó lerakatok felszámolását célozza a két hete indított Zöld Kommandó akciósorozat.

A Zöld Kommandó a tárca közlése szerint hétfőn helyszíni ellenőrzést végez a Tétényi fennsíkon talált illegális lerakón, és megteszi a szükséges lépéseket annak felszámolására. A zöldtárca nyitott minden javaslatra, így az országgyűlés környezetvédelmi bizottságáéra is - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.