"Felháborító és szégyenletes"

Mesterházy: a Fidesz retteg a szólásszabadságtól

Az MSZP elnöke szerint felháborító és szégyenletes, hogy az Orbán-kormány politikai nyomást gyakorol a szakszervezetekre és eszközül használja ehhez a rendőrséget, amellyel betiltatja a szakszervezetek rendezvényeit.

2011.09.15 19:12MTI

Mesterházy Attila csütörtöki közleményében azt írta: ma egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz fél a szakszervezetektől, és minden eszközzel igyekszik belefojtani a szót a tüntetőkbe.

"Azt már eddig is tudtuk, hogy a Fidesz lábbal tiporja a demokráciát Magyarországon, de hogy egy szakszervezeti tüntetést éppen a Fidesz által is aláírt Demokrácia Nemzetközi Napján tiltanak be, az a legnagyobb pofátlanság. Ezen túlmenően alkotmányellenes az intézkedés, mivel a gyülekezési törvény semmiképpen nem rendelkezik úgy, ahogy azt a rendőrség alkalmazta" - írta. Az MSZP tiltakozik a rendőrség döntése ellen, és felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel a politikai nyomásgyakorlással. Az MSZP minden törvényes eszközzel támogatja a szakszervezetek, civil mozgalmak szólás- és gyülekezési szabadságát - áll a pártelnök, frakcióvezető közleményében. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni. Ezért alapos mérlegelés után, a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltotta meg tüntetést.

A szakszervezetek bíróságon támadják meg azt a rendőrségi határozatot, amely megtiltja a szeptember 29-től meghirdetett, D-Day elnevezéssel szerveződő tüntetéssorozatukat - jelentették be a megmozdulás szervezői csütörtöki sajtótájékoztatójukon, azt hangoztatva, a rendőrség politikai nyomásra hozta meg döntését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.