Orbán valótlanságot állított

Az ORTT helyt adott Daróczi Dávid panaszának

Az ORTT Panaszbizottsága helyt adott Daróczi Dávid kormányszóvivő panaszának, amelyben azt kifogásolja, hogy a 2008. március 15-én sugárzott "Vasárnapi Újság" című műsor nem tett eleget a tényszerűség és kiegyensúlyozottság követelményének, mivel nem korrigálta Orbán Viktor pártelnök valótlan kijelentését, amely a műsorban hangzott el.

2008.04.11 17:38ma.hu

A kormányszóvivő azután fordult az ORTT-hez, hogy a Magyar Rádió Zrt. elutasította kifogását, amely szerint a 2008. március 15-én sugárzott „Vasárnapi Újság” című műsor nem tett eleget a tényszerűség és kiegyensúlyozottság követelményének. 

A műsorban nem korrigálták ugyanis Orbán Viktor azon valótlan, tényszerűtlen kijelentését, amely szerint a Standard and Poor’s jelentés nem a népszavazás miatt sorolta Magyarországot negatív hitelkockázati helyre, holott közismert volt a hitelminősítő ezzel kapcsolatos álláspontja. 

Az interjút készítő riporter ezzel nem tett eleget a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény azon követelményének, mely szerint ilyen esetben a műsorvezetőnek kötelessége a tényszerűség és kiegyensúlyozottság megvalósítása. 

Az ORTT Panaszbizottságának eljáró tanácsa arra kötelezte a műsorszolgáltatót, hogy az állásfoglalást jogerőre emelkedését követően a „Vasárnapi Újság” című műsorban tegye közzé: „Az interjúban Orbán Viktor azt állította, hogy Magyarország adósság kockázatának leminősítésében nem játszott szerepet a népszavazás eredménye, ezzel szemben a hitelminősítő véleményéből ennek az ellenkezője állapítható meg.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.