A Fidesz elnöke történelmi szövetségről beszélt

Orbán Viktor: roma kulturális autonómiára van szükség

Orbán Viktor szerint a cigány kultúrának kulturális autonómiára van szüksége, amit a Fidesz, ha kormányra kerül, biztosítani fog; a pártelnök erről a II. Országos cigány Értelmiségi Tanácskozáson beszélt, pénteken Budapesten.

2008.04.11 14:47MTI

Szeretném önöket arról biztosítani, hogy ha a csillagok állása számunkra kedvezően változik, ezt a kulturális autonómia intézményrendszert az önök előerjesztése és javaslata alapján fel fogjuk építeni - fogalmazott Orbán Viktor. A Fidesz elnöke azt mondta, olyan intézményrendszerre van szükség, amely elismeri a cigány értelmiség elit teljesítményét, emellett gondoskodik az utánpótlás neveléséről. 

A cigány kulturális autonómia Orbán Viktor szerint azért is lenne fontos, mert Magyarországot sok helyütt a világon cigányzenészek által ismerik. Emlékeztetett arra, hogy 1986-ban, a mexikói labdarúgó-világbajnokságon Magyarországot egy cigányzenész szimbolizálta. Orbán Viktor úgy vélte, a rendszerváltás és az elmúlt húsz év vesztesei között ott van a roma társadalom. 

Számokkal ezt úgy támasztotta alá, hogy a roma társadalom 15-20 százalékának van munkája, vagyis 80-85 százaléknak nincs állandó megélhetése, és romlottak a lakáskörülmények is. A pártvezető szerint az átalakítás, ami most az egészségügyben zajlik, azt eredményezi, hogy a roma emberek tömegesen kiesnek az ellátásból és a tanulás esélyei is nagyban csökkennek körükben. A politikus úgy vélte, a szegénység nem etnikai probléma. Hozzátette: a magyarországi cigányság a magyar közösség azon részébe tartozik, ahol nincs munka, napi megélhetési gondok vannak, a gyerekeket nem tudják taníttatni. 

A Fidesz elnöke megismételte korábbi gondolatát, amely szerint létre kell jönni az elszegényedő magyarok és a középosztály közötti történelmi szövetségnek. Ennek világossá kell tennie, hogy olyan gazdaságot kíván építeni, amelynek középponti gondolata az, miként lehet munkát teremteni. Enélkül a gazdasági és társadalmi válságból nem lehet kijutni - jelentette ki. Tévhitnek, szándékosan torzított helyzetleírásnak nevezte azt a közéletről kialakított képet, amely szerint az egyik oldalon állnak a reformerek, a másokon pedig azok, akik nem akarnak semmin változtatni. Mint kifejtette, ezzel szemben valójában arról zajlik a vita, milyen reformok legyenek. 

A pénzügyi megoldásokat előtérbe helyező neoliberális reformkoncepció vitatkozik azzal, amit a Fidesz képvisel, vagyis az európai szociális piacgazdaság magyarországi változatának reformkoncepciójával - fogalmazott a Fidesz elnöke. Orbán Viktor úgy vélte, a neoliberális reformkoncepció a magyar cigányság számára "balítélet és sorscsapás". Szerinte a cigányságnak tíz éves felemelkedési programra van szüksége, ami a munka és a tanulás mellett a saját kulturális teljesítménynek is teret ad.

Az ellenzék vezetője az elmúlt húsz év eredményének tartja, hogy megalkották a kisebbségi törvényt, ami egy fontos folyamat elindítása volt. Emlékeztetett: ezt a törvényt konszenzussal fogadták el. A korábbi felszólalásokhoz kapcsolódva azt mondta, a cigányságnak komoly támogatottsága van Magyarországon. Orbán Viktor azt kérte a jelenlévőktől, hogy a Fideszt tekintsék szövetségesnek.
 
Hozzátette: ebbe a szövetségbe ne pártszimpátiát keressenek, hiszen az együttműködés az ország iránt érzett közös felelősség alapján áll. Orbán Viktor végezetül arról beszélt, saját eszközeivel azon dolgozik, hogy a roma politika ciklusokon átívelő legyen Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.