Több ponton alkotmányellenes

A főbíró az Alkotmánybíróságon támadta meg a büntetőeljárási törvényt

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke az Alkotmánybírósághoz fordult, a büntetőeljárási törvény egyes pontjai alkotmányellenességének megállapítását kérve.

2011.08.24 15:57MTI

Az LB büntetőkollégiuma már a törvény elfogadása előtti napokban, június végén kiadott 32 oldalas véleményében jelezte, hogy álláspontja szerint több ponton alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény parlamenti végszavazásra váró módosítása. Így többek között az a rendelkezés, amely szerint egyes ügyekben a legfőbb ügyész döntheti el, mely bíróság járjon el, továbbá ezekben a kiemelt ügyekben az eddigi 72 helyett 120 óráig tarthatják őrizetben a gyanúsítottat.

A büntetőeljárási törvény módosítását július elején szavazta meg az Országgyűlés, napokon belül hatályba lépett, és a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, ha még nem történt vádemelés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.