Csapás a munka törvénykönyvének tervezete

LMP: apa is csak egy van

Az LMP úgy véli, hogy a munka törvénykönyvének (Mt). új koncepciója újabb csapás a családokra: a kormány nemcsak az anyák, hanem az apák számára is megnehezíti a szülői feladatok ellátását, illetve a munka és a családi élet összehangolását.

2011.08.21 11:31MTI

Az ellenzéki párt közleményében leszögezi: szomorú, hogy a Fidesz családbarát politikája eddig csak a jómódú családokat segítette, és a nők munkaerő-piaci helyzetét tovább rontotta. Az apák szerepének erősítése is puszta ígéret maradt, sőt az új Mt. tervezete még inkább megnehezíti az apák dolgát - emelik ki.
   
A dokumentumban az LMP azt írja, ha bármikor elrendelhető a túlóra, tervezhetetlen lesz a legmindennapibb feladat is: elhozni az óvodából, iskolából a gyermeket; ha a munkavállaló csak öt nap szabadsággal rendelkezik szabadon, a közös családi nyaralás nagyon könnyen veszélybe kerülhet.

Ha pedig a gyermekek után járó pótszabadságot is - külön nyilatkozat híján - az anya kapja, ez mind azt üzeni, hogy a gyermeknevelés az anya dolga.
   
Az LMP szerint megosztható gyessel és a most elvett öt nap helyett inkább több pótszabadsággal kellene ösztönözni az apák fokozottabb szerepvállalását.
   
Felidézik, hogy az Európai Bizottság tavaly elfogadott irányelve szerint a tagállamokban minden gyermek születése után az apáknak is kéthetes fizetett szabadság jár.

Ez az apák és gyermekük kötődésének kialakulását segíti, ami egy életre meghatározza a szoros köteléket. Emellett a férfiak és nők egyenjogúságát is előmozdítja; bizonyított, hogy az apák fizetett "születési" szabadsága ösztönzi a gyerekvállalást és az anyák munkaerőpiacra való visszatérését egyaránt.
   
Az ellenzéki párt hangsúlyozza: remélhetőleg az Orbán-kormány, amely a családpolitikában tovább halad a rossz irányba, visszavonja az új Mt. tervezetét.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.