Marad a kolesz

Nincs roham az albérletekért az egyetemi városokban

A korábbi évekkel szemben nincs roham az albérletekért az egyetemi városokban, aminek oka egyrészt, hogy néhány várostól eltekintve javult a kollégiumi ellátottság, másrészt nőtt a lakásbérlet-kínálat, mert a régóta eladósorban lévő lakásokat is igyekeznek bérbe adni.

2011.08.19 08:09MTI

Ezt írta a Napi Gazdaság pénteken helyi ingatlanközvetítők véleménye alapján.

Az 1-1,5 szobás panellakások havi bérleti díja Veszprémben 25-40 ezer forint, az ugyanekkora téglalakásoké 30-45 ezer. Miskolcon az Avas jobb negyedében a garzonokat már 20 ezer, az egy plusz két félszobás lakásokat pedig 25 ezer forintért ki lehet venni. Nyíregyházán 1-2 szobás panelek 20-35 ezer, kétszobás téglalakások 40-50 ezer forintért bérelhetők. Mindhárom város ingatlanosai gyenge keresletről számoltak be a Napi kérdésére.

Pécsett csökkentette a piaci keresletet a több mint 4 ezer korszerű kollégiumi hely.

A kivehető lakások bérleti díja a városban nem változott tavalyhoz képest: egy-másfél szobás lakásért az egyetemek körül 40-50 ezer forintot kérnek. Szegeden augusztusra felélénkült a diákok érdeklődése, mert kevés a kollégiumi hely. A lapnak egy ingatlanszakértő elmondta: a külföldi diákok a belvárost kedvelik, elvárásuk, hogy a lakás felújított, igényesen berendezett legyen. Gyakran közösen bérelnek, akár havi 120-130 ezer forintért. A hazai diákok körében a 2-3 fős bérlemény maximuma havi 60 ezer forint.

Szegeden egy 1-1,5 szobás panelt már 30-35 ezerért, belvárosi lakást pedig 80-150 ezer forint közötti díjért lehet kivenni. Debrecenben a jó kollégiumi ellátottság mellett is élénk a kereslet, a magyar diákok itt havi 50-60 ezer forintot szánnak bérleményre, a külföldiek 100-180 ezret. A választék Debrecenben 30 ezer forintról indul, és például a kedvelt Nagyerdőn felmehet 180-200 ezer forintra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.