Épphogy visszatért a Hazáért

Bajba került egy magyar Gripen vadászgép

Meghibásodott egy magyar Gripen vadászgép hajtóműve a levegőben még júniusban, de a pilótának sikerült visszatérnie a repülővel a kecskeméti bázisra.

2011.08.18 14:47MTI

Molnár Tibor őrnagyot, a gép pilótáját csütörtökön tüntették ki a fővárosban.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) azt közölte, hogy az eset még június elején történt egy kiképzési gyakorlaton. A vadászgép hajtóműve Mezőkövesd felett meghibásodott, a pilóta nem tudta szabályozni a vezérlést. Mint azt Hende Csaba honvédelmi miniszter a kitüntetés alkalmából a Stefánia-palotában elmondott beszédében felelevenítette, a vészrendszer azonban működött, így a pilóta vissza tudott térni Kecskemétre, és le tudott szállni a repülőtéren.

A protokoll szerint a pilótának ki kellett volna ugrania, de ő inkább visszafordult a kecskeméti bázis felé.

Nem veszélyeztette senki életét, és sokmilliárdos értéket mentett meg - hangsúlyozta a tárca vezetője a minisztériumnak eljuttatott tájékoztatása szerint. Az őrnagy ezért a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb kitüntetést, a Hazáért kitüntető címet kapta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.