Sem szerb, sem macedón?

Még nem azonosították az elásott embereket - hatan előzetesben

Még nem azonosították a holttesteket, noha a bűnbanda feltételezett vezetőjét is letartóztatták. Akiről azonban nem tudni, szerb vagy macedón.

2011.08.13 15:55MTI

Eddig hat ember került előzetes letartóztatásba a Csepel-szigeten néhány napja kihantolt holttestekkel összefüggésben - mondta Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója szombaton Budapesten.

A hatóságok a Csepel északi részén működő bűnbanda feltételezett vezetőjét is letartóztatták, ám azt egyelőre nem tudni, hogy a férfi milyen állampolgárságú. A kihallgatáson macedónnak vallotta magát, ám ezt eddig nem sikerült hiteles dokumentumokkal alátámasztani - mondta Csizner Zoltán a sajtótájékoztatón, amelyen az újságírók a nyomozás érdekeire tekintettel nem kérdezhettek.

Az NNI igazgatója "tényközlő nyilatkozatában" elmondta, hogy a négy holttestet még nem sikerült azonosítani, vizsgálják haláluk körülményeit és időpontját is.

Csizner Zoltán nem zárta ki, hogy a most előzetes letartóztatásba került gyanúsítottak ahhoz az észak-csepeli bűnbandához tartoznak, amelynek három tagját tavasszal fogták el, a szintén előzetes letartóztatásban lévő bűnözőket fegyveres rablásokkal gyanúsítják a hatóságok.

A rendőr ezredes azt megerősítette, hogy a gyanúsítottak egy részét a megkötözve földbe ásott, onnan saját erejéből kiszabadult erdélyi férfi által adott személyleírások alapján sikerült beazonosítani.

A bűnügyről elsőként a Magyar Televízió Híradója közölt információkat, még csütörtök este. Másnap arról számolt be a hírműsor, hogy a macedón férfi mutatta meg a helyszínt a rendőröknek, és feltehetően nyomozási alkut ajánlott: azt mondta, mutat egy helyet az erdőben, ahol négy halott van elásva. Az általa megadott helyen találta meg az NNI a holttesteket.

Az áldozatok maradványainak boncolása és azonosítása pénteken kezdődött meg az Igazságügyi Orvostani Intézetben.

A macedón külügyminisztérium nem kapott értesítést

A macedón külügyminisztérium nem kapott értesítést arról, hogy a csepeli gyilkosságok feltételezett elkövetője macedón állampolgár lenne.

A Makfax független macedón hírügynökség idézte péntek este a szkopjei külügyminisztériumi közleményt, amely szerint a magyar hatóságok a bűnüggyel összefüggésben mind ez idáig nem léptek kapcsolatba a macedón hatóságokkal.

Pénteken a magyar és a szerb médiában is olyan hírek láttak napvilágot, hogy egy szerb uzsorás gyanúsítható a csepeli bűncselekmény elkövetésével. Későbbi híradások már macedón férfiként jelölték meg a feltételezett elkövetőt, s ilyen értelmű információkat közöltek Szerbia budapesti nagykövetségénél.

A szkopjei külügyminisztérium képviselője csodálkozásának adott hangot ezzel kapcsolatosan, mert - mint mondta - mindeddig kiváló volt a kommunikáció a magyar hatóságokkal, és Szkopjét mindig ideje korán értesítették mindenről, amire szükség volt.

Egy macedón diplomata felvette a kapcsolatot Szerbia budapesti nagykövetségével, s a külképviseleten cáfolták, hogy információk lennének arról, hogy a feltételezett gyilkos Macedóniából való. A szkopjei külügyminisztérium közölte: egyes hírek szerint egy macedón állampolgárt fogtak el a budapesti repülőtéren, de a tárca az ügy részleteiről nem tud semmit.

A Tanjug szerbiai hírügynökség megszólaltatta Milan Vukosavljevicet, Szerbia budapesti konzulját, aki szerint a magyar rendőrség hivatalosan megerősítette, hogy a feltételezett elkövető nem szerb állampolgár.

A délszláv férfi feltehetően "nyomozási alkut" ajánlott a rendőröknek

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a földbe ásott erdélyi férfi ügye összefügg a csütörtökön Csepel egy erdős területén megtalált négy holttest ügyével. A sajtóértesülések szerint a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható délszláv férfi ellen egyelőre csak rablás és személyi szabadság megsértése miatt folyik eljárás, a férfi valószínűleg "nyomozási alkut" ajánlott a rendőröknek - hangzott el az MTV péntek esti híradójában.

A hírműsor szerint a délszláv, macedón férfi mutatta meg a helyszínt a rendőröknek, feltehetően nyomozási alkut ajánlott: azt mondta, mutat egy helyet az erdőben, ahol négy halott van elásva. Az általa megadott helyen találta meg az Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön a négy holttestet.

A Híradó tudósítója szerint a nyomozás vélhetően két szálon fut, mivel a rendőröknek ki kell deríteniük, hogy a négy embert a macedón férfi ölte-e meg, ha nem, akkor ki volt a gyilkos.



A túlélő - egy 30 éves erdélyi férfi, akinek sikerült megszöknie, miután kiásta magát a gödörből, amelybe nyakig betemették - családjával együtt a Baptista Szeretetszolgálattól kért segítséget, mert attól tart, hogy az elkövetőnek lehetnek bűntársai. Jelenleg egy úgynevezett védett házban tartózkodnak - mondta el a híradónak a Magyar Nemzet munkatársa, Lukács Csaba, akinek a fiatalember korábban beszámolt a történtekről. Mint elhangzott, múlt pénteken csalta el az erdőbe délszláv ismerőse, ahol egy viskóban élő hajléktalan férfi és annak élettársa segítségével "fojtogatta, fejbe rúgta, majd gúzsba kötve nyakig a földbe ásta". Akkor sikerült kiszabadulnia, amikor a három ember az eltulajdonított bankkártyájával elment, hogy pénzt vegyenek ki egy automatából.

Pintér ellenőrizteti a hajléktalanok lakta területeket

A Híradó úgy tudja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a történtek után utasította Pintér Sándor belügyminisztert, ellenőrizze azokat a területeket, ahol hajléktalanok élnek. A nyomozás jelenlegi állása szerint ugyanis a csepeli ügyben fedél nélküli ember is érintett bűnsegédként - hangzott el a péntek esti híradó végén.

Bartha László, az NNI szóvivője az MTI érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a bűnügynek hány gyanúsítottja van. Mindössze annyit közölt: a csepeli területen befejezték a helyszínelést.

Korábbi sajtóértesülések szerint egy szerb uzsorás gyanúsítható a bűncselekménnyel, de Szerbia budapesti nagykövetsége cáfolta, hogy a feltételezett elkövető szerb állampolgár vagy szerb nemzetiségű volna. Információik szerint macedón lehet a tettes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.