Az állam 32 ezer eurót fizethet egy ír férfinek

Megbüntette Magyarországot az Emberi Jogok Európai bírósága

Az Irish Times internetes oldala szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítélete szerint 32 ezer eurós kártérítést kell kifizetnie a magyar államnak annak az ír férfinak a részére, akinek magyar felesége a válásuk után nem volt hajlandó megosztani közös gyermekük felügyeletét, és a kislányt többszöri hatósági felszólításra sem vitte Magyarországról Franciaországba, ahol az apa élt.

2011.07.29 15:07MTI

A strasbourgi bíróság álláspontja szerint Magyarország megsértette az apa, Leslie Shaw családi élethez való jogát, amikor nem szerzett érvényt a nő ellen kiadott európai letartóztatási parancsnak, illetve korábban sem járt közben annak érdekében, hogy az anya, engedelmeskedve a bírósági döntésnek, elvigye a gyermeket Franciaországba.
   
Az anya a válás után, 2007-ben decemberében érkezett gyermekével Magyarországra, s hónapokon keresztül nem tértek vissza Franciaországba. Egy pest megyei bíróság 2008 májusában, a hágai egyezmény gyermekrablásra vonatkozó kitétele alapján elrendelte a gyerek hazavitelét. A döntést két fellebbviteli bíróság is támogatta, és a végrehajtó hatóságok két alkalommal is megpróbálták rábírni az anyát arra, hogy önként tegyen eleget a döntésnek.
   
Mindeközben Franciaországban európai elfogatóparancsot adtak ki a nő ellen, amiért megsértette a gyerek felügyeletére vonatkozó bírósági rendelkezést. 2009. július 27-én az anyát letartóztatták Magyarországon, ám egy nappal később szabadon engedték arra hivatkozva, hogy a franciaországihoz hasonló eljárás folyik ellene egy magyar bíróságon is. Szabadon engedése után a nőnek és a kislánynak nyoma veszett, és a hatóságoknak a többszöri próbálkozás után sem sikerült a nyomukra bukkanniuk.
   
Az ügy előrehaladtával Shaw-nak sikerült kizárólagos felügyeleti jogot szereznie a gyermek fölött, és az EJEB-hez fordult, mivel véleménye szerint a magyar állam a lassú és nem megfelelő intézkedések meghozatalával az emberi jogok európai egyezményének alapján megsértette a családi-és magánélethez való jogát. Az apa az Európai Bizottságnál is panaszt emelt az ügy miatt.
   
A strasbourgi bíróság előtt az eljárás során az apa azt hangsúlyozta, mennyire aggódott a lányáért, amiért az anyja kivette az iskolából és orvosi ellátásban sem részesülhetett. A magyar illetékesek viszont azzal védekeztek, hogy a hatóságok a lehető legkörültekintőbb módon, a gyermek érdekeit szem előtt tartva intézkedtek, és mindent megtettek azért, hogy visszajutassák eredeti lakhelyére, ám ebben akadályozta őket, amikor az anyával együtt eltűnt.
   
Az EJEB végül azzal indokolta döntését, hogy magyar bíróságnak a panasz beérkezése után 31 hétbe került meghoznia a döntést, s ezzel máris megszegte a hágai egyezményt, amely szerint ilyen esetekben hat héten belül határozatot kell hoznia a bíróságnak.

A kislány Franciaországba szállításáról szóló végső jogerős döntés és az anya letartóztatása között pedig 11 hónap telt el, s a köztes időben a strasbourgi testület szerint a magyar hatóságok nem hoztak kellő intézkedéseket. A bíróság mindezért az apát ért érzelmi károkért 20 ezer euró kártérítésre, illetve a 12 ezer eurós perköltség megfizetésére ítélte az államot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.