Kínai tavasz?

Tüntettek, romboltak egy utcai árus halálra verése miatt Kínában

Százak tüntettek, romboltak a délnyugat-kínai Ansunban (Anshun). Felháborodásukat a kínai média szerdai beszámolói szerint az váltotta ki, hogy a városi kormányzat közterület-felügyelői feltételezhetően halálra vertek egy féllábú utcai árust.

2011.07.27 11:18MTI

Az eset kedden történt, s a legfrissebb hírek szerint helyi idő szerint szerda reggel a felháborodott tömeg már elvonult a Kujcsou (Guizhou) tartományi település belvárosi utcájáról; az agyonvert 52 éves férfi családja hozzájárult a boncoláshoz. Sajtójelentések szerint a dühös emberek kiabáltak, köveket dobáltak, s a helyi kormányzat autóit borogatták.

A helyszíni beszámolókból az derül ki, hogy az eset nagy felfordulást idézett elő, egyes hírek szerint a rendőrség vízágyúkat is bevetett. A rendfenntartókkal történt összecsapások során harminc tüntető és tíz rendőr sérült meg - állítja a Hszinhua hírügynökség. A haláleset körülményeiről egyelőre annyit tudni, hogy Teng Csi-kuo (Deng Qiguo) gyümölcsárusnak vitája volt a városi hivatal alkalmazásában álló közterület-felügyelőkkel, akik bántalmazták, s a férfi egy piac kapuja előtt meghalt.

A rendőrség hat, az ügyben érintett embert hallgat ki, s közölték, hogy a boncolás eredményét azonnal közölni fogják. Kínában rendszeresek a helyenként erőszakossá váló tömeges lakossági tüntetések, amelyek mögött a vidéki emberek sértett igazságérzete van. Az indulatot kiválthatja egy piac bezárása, egy igazságtalannak ítélt intézkedés, környezetszennyezés, az ingatlanok kisajátítása, vagy azok alacsony összegért történő kiváltása, a helyi hatalmasságok visszaélései, a korrupció, a szükségesnek ítélt települési kormányzati fellépés elmaradása. Kínában a társadalomtudományi akadémia adatai szerint 2007-ben több mint 80 ezer ilyen "tömeges zavargás" volt, mintegy 20 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Friss adatok nem állnak rendelkezésre.

Az esetek gyakoribb megjelenése a sajtóban nem kis részben annak tudható be, hogy ma már rendkívül elterjedt a telefonos kép és hangrögzítés, aminek eredményeként szinte pillanatokon belül felkerülnek az események tudósításai akár a hírportálokra, akár a népszerű videomegosztókra. Az online nyilvánosság a hivatalos médiát is az események közvetítésére kényszeríti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.