Matolcsy a felelős?

Az MSZP szerint egyelőre győzött az államadósság

Az MSZP szerint Varga Mihály pénteki nyilatkozatával megbukott "a megszorítások elfedését célzó államadósság elleni harc", a Miniszterelnökséget vezető fideszes államtitkár szavaiból kiderül, hogy az ország helyzetéért nem a baloldal, hanem a kormány, azon belül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a felelős.

2011.07.25 13:56MTI

Tukacs István országgyűlési közleményében azt írta: a szocialisták egyetértenek Varga Mihállyal abban, hogy "az államadósság jelenlegi ütemű csökkentése közgazdaságilag értelmetlen, hiszen feleslegesen fékezi a gazdaságot, miközben elviselhetetlen terhet ró a legnehezebb körülmények között élőkre".

"Egyetértünk Varga Mihállyal, amikor azt mondja, nem az államadósság elleni harc a legfontosabb cél a magyar gazdaságban, hanem a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés" - olvasható az MSZP-s képviselő közleményében.
   
A politikus Varga Mihály nyilatkozatára utalva arra kérte a kormányt, hogy "ha már másra nem, legalább a saját, józanul gondolkodó tagjaira" hallgasson. Mint írta: úgy tűnik, az Orbán-kormány józanabbul gondolkozó szakpolitikusai már a nyilvánosság előtt is kezdik felvállalni, hogy a Matolcsy György által elképzelt "magyar modell" a gazdagoknak adott adókedvezményekkel hatalmas bevételkiesést okoz a költségvetésnek, miközben sem a növekedést, sem a munkahelyteremtést nem indítja be.
   
A Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken a Gazdasági Rádiónak azt mondta: elképzelhető olyan helyzet, hogy 2012 elején az ország biztonságos finanszírozásához a nemrégiben szerzett Mol-pakett egy részének értékesítésére lesz szükség. Beszélt arról is, hogy folytatni kell az államadósság csökkentését, az adósság szintjét a GDP-arányos 80 százalék alatt kell tartani, és ősszel további 2-3 százalékpont közé tehető államadósság-csökkentést nevezett elképzelhetőnek.

Kifejtette, ha nagyon magas árfolyamon stabilizálódik a forinttal szemben a frank árfolyama, az kedvezőtlenül érinti a gazdasági növekedés alakulását, és akár 0,3-0,5 százalékponttal is ronthatja a növekedési képességet. Elemi érdeknek nevezte ugyanakkor, hogy 3 százalék alatt legyen az államháztartási hiány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.