Marad az ítéletidő?

Csütörtökig nem tágítanak a viharok

Szerdán a gyakori felhőzetnövekedésből sokfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra.

2011.07.20 09:33ma.hu

Nyugat-északnyugat kivételével a zivatarokat jégeső, viharos széllökések, helyenként felhőszakadás kísérheti. A középső országrészben zivataroktól függetlenül is jelentős csapadék hullhat. Kevés napsütés eleinte keleten, majd nyugaton lehet. A Dunántúlon északnyugatira fordul, a Kisalföldön megerősödik a szél. A hőmérséklet az ország nyugati kétharmadán 20 és 26 °C közé, keleten 27 és 32 °C közé emelkedik.

Csütörtök virradóra inkább csak keleten szakadozhat fel a felhőzet. Nyugaton több helyen várható gyenge eső, záporeső, északkeleten néhol zivatar.

A Kisalföldön erős északnyugati szélre számíthatunk, máshol mérsékelt vagy élénk lesz a déli-délnyugati légmozgás. Friss reggelre készülhetünk, 15 °C köré süllyed a hőmérséklet.

Napközben délnyugaton változóan, máshol többnyire erősen felhős égre van kilátás ismétlődő záporokkal, északon elszórtan zivatarokkal.

A Dunántúlon az erős északnyugati szelet viharos lökések kísérhetik, keleten a nyugati-délnyugati szél élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 °C között, délnyugaton pár fokkal e felett várható.

A hét további részében is marad a változékony, szeles idő szórványosan további csapadékkal. Mérsékelt lesz a nappali felmelegedés.

Balatoni előrejelzés

Szerdán többnyire erősen felhős idő várható, inkább csak késő délután süthet ki a nap. Sokfelé számítani kell a térségben esőre, záporra, eleinte még zivatarra is. Délutántól a szél északnyugatira fordul és megélénkül, olykor megerősödik. A hőmérséklet délután 21-23°C körül várható. A Balaton vize Siófoknál 25°C-os, a Velencei-tó szintén 25°C-os.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön egy ciklon miatt kettős front és erőteljes lehűlés terheli a szervezetet. Görcsös illetve emésztési panaszok éppúgy előfordulhatnak, mint migrén, aluszékonyság, tompaság és fáradékonyság. A továbbra is erős északnyugati szél fejfájást eredményezhet. A közlekedés ilyenkor a még nagyobb figyelmet igényel, főleg a zivatar érintette területeken. A borongós idő miatt mérsékelt marad az UV-sugárzás szintje.

Forrás: Webbeteg

Közlekedésmeteorológia

Szerdán kedvezőtlenül alakulnak a közlekedés meteorológiai feltételei, ugyanis sokfelé kell számítani esőre, záporra, főként az ország keleti felében zivatarokra. Nedves, csúszós útszakaszokra kell felkészülnek, elsősorban zivatarokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, néhol jégeső is kialakulhat! A megerősödő, zivatarokban viharossá fokozódó szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 27. héten a hét elején az előző hét végéhez hasonlóan alacsonyabb volt a pollenterhelés, szerdától emelkedett. A legmagasabb terhelést Miskolcon és Kecskeméten, a legalacsonyabbat Székesfehérváron és Tatabányán mérték.

Most kezdődött a csalánfélék pollenszórásának csúcsidőszaka, jelentősen lecsökkent a pázsitfűfélék virágporának mennyisége, folyamatosan jelen vannak a levegőben a nyári gyomok – az útifű, a kender, a libatopfélék, a lórom és az ernyősvirágzatúak – pollenszemei. A héten már minden állomáson a csalánfélék virágporából regisztrálták magasan a legtöbbet a csapdákban, heti összpollenszáma több mint kétszeresére emelkedett – most kezdődött meg csúcsidőszaka, pollenszórása még 2-3 hétig is erősödhet. Virágpora a hét második felében Tatabánya, Szeged és Székesfehérvár kivételével országszerte magas koncentrációban volt jelen.

Tovább csökkent a pázsitfűfélék virágporának mennyisége – a héten nagyon magas szintet már sehol sem mértek, magasat is csak a hét közepén és csak hat állomáson.

Jelentős mértékben erősödött az útifű pollenszórása – összpollenszáma az előző hetinek kétszerese. Virágporát a hét második felében a legtöbb városban közepes koncentrációban monitorozták, napi koncentrációja pedig szerdán elérte a magas szintet Kecskeméten. Emelkedett a kender, a libatopfélék és az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja is – a héten azonban még mindenütt csak alacsony, tüneteket nem okozó mennyiségben regisztrálták virágporukat.

Csökkent a szelídgesztenye és a lórom virágporának mennyisége – előbbiből Zalaegerszegen és Győrött, utóbbiból Salgótarjánban detektáltak közepes koncentrációt egy-két napon, a hét második felében.

A héten jelentős mértékben fokozódott a légköri allergén gombaelemek okozta terhelés – a városok többségénél mind az Alternaria, mind pedig a Cladosporium nagyon magas koncentrációban volt jelen, de Szombathely kivételével minden állomáson legalább az egyikből nagyon magas szintet mértek.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.