Nem született megállapodás

Holnap MÁV-sztrájk - A Volán elfogadja a vasúti bérleteket

Nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV között a vasárnap délutáni egyeztetésen, így hétfőn, április 7-én nulla órától a szakszervezet folytatja a sztrájkot - A munkabeszüntetés alatt alatt a Volán társaságok elfogadják az érvényes vasúti bérleteket, a megváltott vonatjegyek árát a MÁV-START Zrt. visszatéríti.

2008.04.06 19:15MTI

Nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV között a vasárnap délutáni egyeztetésen a sztrájkkövetelésről és a még elégséges szolgáltatásról, így hétfőn, április 7-én nulla órától a szakszervezet folytatja a február elsején indított, azóta többször felfüggesztett vasutassztrájkot.

Az egyeztetést követően Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke elmondta: az álláspontok nem közeledtek, a MÁV továbbra sem mozdul el. Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője közölte: a MÁV álláspontja szerint a VDSZSZ követelései irreálisak, nem teljesíthetőek.

A MÁV Zrt. és a VDSZSZ között a tárgyalás az eredetileg meghirdetett időpontban, hétfőn 8 órakor folytatódik Herczog László közvetítő bevonásával. Bárány Balázs elmondta, annak reményében kezdeményezték a sztrájk előtti vasárnapi egyeztetést, mert abban bíztak, hogy a MÁV vezetése elmozdul eddigi álláspontjáról.

Hozzátette: mivel a MÁV nem változtatott nézetein, a szakszervezetnek nincs lehetősége a hétfőn nulla órától kezdődő sztrájk felfüggesztésére. Sigulinszki Tibor közölte: a még elégséges szolgáltatások ügyében sem közeledtek az álláspontok.

A MÁV megítélése szerint a szakszervezet által ajánlott vonalanként naponta este és reggel 1-1 vonatpár, illetve az elővárosban további 20 vonat közlekedtetése elégtelen, főként akkor, ha Budapesten a városi közlekedésben is munkabeszüntetés lesz.

A vasúttársaság fontolóra veszi újabb jogi lépés megtételét, hiszen a közszolgáltatás olyan szinten sérül, amit nem lehet szó nélkül hagyni. A MÁV szóvivője szerint hétfőn a vasúti közlekedés kiszámíthatatlan és bizonytalan lesz, járatkimaradások, útvonal-rövidülések és késések lehetnek. A nemzetközi vonatok a határon várakoznak majd.

A Budapestről induló nemzetközi járatokat akkor indítják el, ha a vasútüzem-biztonsági feltételek adottak. A MÁV a vasúti utasítások és technológiák betartásával megpróbálja megszervezni, hogy minél több helyen járjanak a vonatok. Hozzátette: a sztrájk idején minden Volán-társaság elfogadja a vasúti bérletet.

A Volán társaságok elfogadják a vasúti bérleteket

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete által hétfőn nulla órától folytatandó sztrájk alatt a Volán társaságok elfogadják az érvényes vasúti bérleteket, a megváltott vonatjegyek árát a MÁV-START Zrt. visszatéríti; az állomásokon a MÁV munkatársai tájékoztatják az utasokat a közlekedési helyzetről - közölte a MÁV-START Zrt. vasárnap az MTI-vel.

A VDSZSZ munkabeszüntetése miatt a vasúti közlekedés kiszámíthatatlan lesz, kényszerű késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani, a menetrendszerű közlekedés nem lesz garantálható - hívja fel a figyelmet a társaság.

A sztrájk ideje alatt az érvényes vasúti bérleteket, illetve a MÁV-igazolványokat a bérleteken feltüntetett viszonylatban a Volán-társaságok menetrend szerinti járatain elfogadják - a MÁV ezzel igyekszik csökkenteni az utazással kapcsolatos kényelmetlenségeket - írta a vállalat.

Hétfő reggeltől a nagyobb budapesti és vidéki állomásokon, ismét több mint száz fővel növeli a tájékoztatásban résztvevő munkatársak számát a személyszállító vasúttársaság. A munkatársak az utasterekben és a peronokon tájékoztatják az utasokat az aktuális vasúti közlekedési helyzetről, a díjszabási tudnivalókról, a sztrájk miatti késésekről, járatkimaradásokról, az egyéb utazási lehetőségekről.

Ha az utas a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat és a pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik.

Az elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát szintén visszatérítik, míg a megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követő harmadik nap 24.00 órájáig igényelhető költségmentesen.

Ha az utas a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosult.

Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell - közölte a MÁV-START Zrt. kommunikációs igazgatósága.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.