Üzemkezdettől 13 óráig...

BKV-sztrájk: Nem tudni, lesz-e bármiféle tömegközlekedés a fővárosban

Teljes munkabeszüntetés várható hétfőn üzemkezdettől 13.00 óráig Budapest tömegközlekedésében, miután a BKV-szakszervezetek vasárnap sem tudtak megegyezni a közlekedési társaság vezetőségével - közölték a szakszervezetek képviselői az MTI-vel.

2008.04.06 18:25MTI

Teljes munkabeszüntetés várható hétfőn üzemkezdettől 13.00 óráig Budapest tömegközlekedésében, miután a BKV-szakszervezetek vasárnap sem tudtak megegyezni a közlekedési társaság vezetőségével - közölték a szakszervezetek képviselői az MTI-vel.

Nemes Gábor,
a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke elmondta: a szakszervezetek elutasították a BKV-menedzsment megállapodás-tervezetét, így hétfőn üzemkezdettől délután egy óráig megtartják a munkabeszüntetést.

Hozzátette: nincs megegyezés a sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékében sem, így egyelőre bizonytalan, hogy lesz-e egyáltalán bármiféle tömegközlekedés a fővárosban. A szakszervezetek elégséges szolgáltatásra tett javaslata szerint üzemkezdettől 13.00 óráig mintegy száz autóbusz az éjszakai menetrend szerint közlekedett volna, de ezt a javaslatot a munkáltató visszautasította.

"Szerintem teljesen megbénul a tömegközlekedés" - vélekedett Nemes Gábor, hozzátéve, hogy hétfőn 17-órakor folytatódik az egyeztetés a szakszervezetek és a munkáltató között az esetleg újabb sztrájk elkerülése érdekében.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese elmondta: a vállalat vezetősége a szombati megállapodás-tervezetet akarta a vasárnapi tárgyaláson is elfogadtatni a szakszervezetekkel.

"Úgy látszik, hogy sem a tulajdonos, sem az állam, sem pedig a menedzsment nem foglalkozik azzal, hogy mi lesz Budapesten a tömegközlekedéssel hosszabb távon. Mindenki csak odáig gondolkodik, hogy holnap ne legyen balhé, pedig ha bedől a vállalat, akkor nem fél napra fog megállni a város"
- mondta a szakszervezeti vezető.

Gulyás Attila elmondta: a szakszervezetek nem fogják megakadályozni azokat a munkavállalókat, akik fel szeretnék venni a munkát hétfőn hajnalban, cserébe azt várják a munkáltatótól, hogy ő se presszionáljon a munkafelvétel mellett.

"Szerintem nincs ember, aki felvenné a munkát holnap" - tette hozzá. A közlekedési vállalat éves szinten mintegy kétmilliárd forintos megtakarítást remél a BKV a várhatóan a nyár végén bevezetendő új paraméterkönyve, összmenetrendje révén - erről a cég vezérigazgató-helyettese beszélt pénteken.

Somodi László elmondta, ez összességében 4 százalék körüli járatritkítást eredményez, miközben egyidejűleg fejlesztő elemeket is tartalmaz. A Főpolgármesteri Kabinet elveiben egyetértett az általuk benyújtott javaslattal.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.