Mikor lesz Morvai száma nyilvános a kurucinfo-n?

Szakad a nemzeti radikális párt, a Jobbik?

Morvai Krisztina húzónév volt, jó ideig profitált belőle a nemzeti radikális párt, azonban ugyancsak ő okozhatja a Jobbik vesztét. Egyes politikai elemzők szerint ugyanis Morvai esetleges kiválásával a politikai erő a felbomlás ösvényére léphet.

2011.07.12 09:08Cé G. - ma.hu

A 2009-es EP-választás idején még nem volt kérdés, a Jobbik meglepően magas támogatottságát Morvai Krisztina jelentette, aki elsősorban 2006 óta volt a jobboldal egyik kegyence. Az őszödi beszéd utáni zavargásokat követő rendőri atrocitások után a jogvédők élharcosaként rengeteget szerepelt a médiában és a civil életben is. Előadásokat, fórumokat tartott, szakmai támogatást kínált a sértetteknek, és Fidesz melletti kiállása sem volt kérdéses.

Ezért is volt meglepő, hogy idővel egyre több alkalommal tűnt fel a Jobbik háza táján, és egyre vehemensebben támadta egykori kebelbarátait. A Fidesz tutyimutyi hozzáállásából kiábrándulók tízezreit vezérelte a Jobbik táborába Morvai az EP-választásokon, ezért nem volt kétséges a nemzeti radikális pártban a jövője.

Egészen 2011 nyaráig, amikor is olvasható volt az alábbi hír: az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Heinz Christian Strache nem kíván együttműködni a szélsőjobboldali magyar Jobbikkal, ezért nagyra értékeli, hogy Morvai Krisztina, aki belépett az FPÖ által alapított jobboldali Európai Szövetség a Szabadságért (EAF) pártba, nem tagja a Jobbiknak.

Pofon, méghozzá jókora ez Novák Elődéknek, akik küzdenek-küzdenek a maguk módján, de igazi radikalizmust parlamenti pártként nem igazán lehet véghezvinni, így az újabb botrány, azaz Morvai távolodása igencsak nem tett jót a Jobbiknak. Márpedig Morvai nem az a véletlenül hibázó típus, ennyire komoly lépésre feltehetően nem véletlenül szánta rá magát.

Az ügy ugyan uniós kérdésnek tűnhet, azonban belpolitikai hatása kétségtelenül lesz. Hiszen a pártvezetésnek is reagálnia kell erre a pofonra. Az MDF például nekiment Bokrosnak, mikor egy olyan platform tagja lett, ami nem volt méltó egy fórumoshoz. A lényeg: rövid időn belül Vona Gábornak is véleményt kell nyilvánítania ebben az ügyben. Emellett a Jobbik radikális és konzervatív szárnya között eddig is komoly összetűzések voltak, melyeket átmenetileg sikerült rendezni ugyan, ám Morvai esetleges kiválása után várhatóan felerősödnek az elégedetlenkedők. Vajon a Fidesztől elhúzott tízezrek kitartanak a Jobbik mellett, és vajon mikor lesz elege a kurucinfonak Morvaiból, és mikor teszi nyilvánossá telefonszámát?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.