Indul az ítélkezési szünet

Romagyilkosságok: utolsó napok a pauza előtt

A nyári ítélkezési szünet előtti utolsó két tárgyalási napot tartják a héten a romák elleni támadássorozat büntetőügyében a Pest Megyei Bíróságon; kedden a debreceni menekülttábor elleni támadás bizonyítási eljárását folytatják le, szerdán pedig a négy vádlott elmeszakértői vizsgálatának eredményét ismertetik.

2011.07.11 15:19MTI

A Pest Megyei Főügyészség 12 vádpontból álló, 95 oldalas vádirata szerint Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlott eddig ismeretlen negyedik társukkal 2008. március 7-ére virradóra kiraboltak egy besenyszögi hivatásos vadászt, majd az elrabolt és átalakított fegyverekkel lőgyakorlatokat tartottak.
   
Mint írták, Kiss Árpád elhatározta, hogy a Mauser golyós puskát éles helyzetben is kipróbálja, ezért 2008. június 2-ára virradó éjjel 260 méter távolságról kétszer rálőtt a debreceni menekülttábor második emeleti szobájának egyik, világos ablakára; a helyiségben egy szerb-montenegrói állampolgárságú roma házaspár lakott, de nem sérültek meg.
   
A keddi tárgyaláson a sértett tanúvallomásával folytatódik ennek a cselekménynek a bizonyítási eljárása.
   
A vádirat szerint a menekülttáborra leadott lövések után a vádlottak célzott támadásokat indítottak a rabolt fegyverekkel romák által lakott házak, majd kimondottan emberek ellen; kilenc helyszínen összesen 78 lövést adtak le, és hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint a tettesek 55 ember testi épségét veszélyeztették.
   
Kedd délutánra újra beidézték azt a három fiatalt, akik múlt heti tanúvallomásukban azt mondták, egy árnyalakot és egy fegyverrel menekülő embert láttak 2008. december 15-én a Borsod megyei Alsózsolcán. Az a támadás a romák elleni bűncselekmény-sorozat hatodik cselekménye volt, amelynek során egy fiatalember életveszélyesen megsérült.
   
Szerdán a vádlottak pszichológiai és elmevizsgálatának eredményét ismertetik a szakértők, majd a bíróság egy hónap ítélkezési szünet után folytatja a monstre pert a 2009. február 22-i tatárszentgyörgyi, az április 22-i tiszalöki és az augusztus 3-i kislétai gyilkosság bizonyítási eljárásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.