44-en kórházban

Tömeges rosszullét Káptalanfüreden - az ÁNTSZ még nem tud semmit

Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a tömeges rosszulléteket a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborában, amelyekből összesen 44 gyermek és fiatal került kórházba az elmúlt napokban.

2011.07.07 14:58MTI

Paller Judit országos tiszti főorvos csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: egyelőre azt sem tudják, hogy vírus vagy baktérium okozta a megbetegedéseket. Közlése szerint nem tipikus tünetekről van szó. A vezető tünet a hányás, csak néhány betegnél fordult elő hasmenés, és a láz sem annyira jellemző.

A calicifertőzésre eddig megvizsgált összes minta gyorstesztjének eredménye negatív lett - tette hozzá. Hangsúlyozta: a betegek közül senki nincs súlyos állapotban.

Mint mondta, az első megbetegedést hétfőn regisztrálták, jelenleg a táborokból 44 embert ápolnak a veszprémi, az ajkai, a székesfehérvári és a tapolcai kórházban.

A tiszti főorvos kiemelte: eddig annyi biztos, hogy a két táborban történt magas számú megbetegedések forrása a közös konyha. Itt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) munkatársai végzik a vizsgálatokat.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a táborok területén az ivóvizet ellenőrzi, továbbá felhívja a gyermekek figyelmét a higiénés szabályok fokozott betartására - tette hozzá Paller Judit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.