Szombaton tárgyalják

Két koncepció merült fel a bíróságok külső igazgatásáról

Két koncepció készült az igazságügyi reform keretében a bíróságok külső igazgatásának átalakításáról: a fideszes Áder János készítette modell szerint "vegyes" lenne az igazgatás egy független hivatal és a szakminisztérium közreműködésével, míg egy másik elképzelés szerint visszaállna az 1997 előtti állapot, amikor az igazságügy-minisztérium igazgatta a bíróságokat.

2011.07.07 13:56MTI

A témáról szombaton tárgyal a Fidesz elnöksége.
   
Minderről az igazságügyért felelős államtitkár szólt egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. Répássy Róbert emlékeztetett, jelenleg Magyarországon "tisztán" önigazgatási alapon folyik a bíróságok igazgatása - azaz például a bírák kinevezése - az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) irányításával.

Ebben azonban változás várható, mert vagy egy független bírósági hivatal és az igazságügyért felelős tárca között oszlik majd meg a külső igazgatás feladata, vagy tisztán a szakminisztérium feladata lesz.
   
Az első modell szerint - amelyet az erre felkért Áder János fideszes európai parlamenti képviselő dolgozott ki - létrejönne az említett független bírósági hivatal, egy "bírósági minisztérium", amelynek vezetőjét a parlament választaná, az igazságügyért felelős minisztérium pedig a jelenleg az OIT hatáskörébe tartozó szabályozási feladatokat látná el - ismertette az államtitkár. Ezen elképzelés alapján az OIT egy felügyelőbizottságként, ellenőrző testületként működne tovább.
   
Az ítélőtáblák sorsáról szólva Répássy Róbert azt mondta, a fő cél a helyi bíróságok erősítése, ezért ha minden ügy azokon kezdődne, akkor az ítélőtáblák funkciója megkérdőjeleződne, hiszen a másodfokú bíróságok a megyeiek lennének. Szerinte azonban az úgynevezett kiemelt jelentőségű ügyekben - amelyek kategóriáját a napokban foglalta bele az Országgyűlés a büntetőeljárási törvénybe - a táblák lehetnének a másodfokú bíróságok.
   
Kijelentette azt is: az már nem kérdés, hogy a közigazgatási bíróságok létre fognak jönni.
   
A bírósági átszervezés ügyéről szombaton tárgyal a Fidesz elnöksége, az ülésen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter is jelen lesz.
   
A bírósági átalakításról szóló javaslatot várhatóan a kormány terjeszti majd az Országgyűlés elé.
   
A sajtóbeszélgetésen - ahogyan az a Fidesz-elnökség szombati ülésén is téma lesz - szóba kerültek választójogi kérdések is, elsősorban a határon túli magyarok szavazásának eljárása. Répássy Róbert álláspontja szerint számukra mind a konzulátusi, mind pedig a levélben, illetve elektronikus úton történő voksolási lehetőséget nyitva kellene hagyni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.