Terhelő vallomást tett Galambos Lajos

Úgy tudni, őrizetbe vették Szilvásyt

A Budapesti Katonai Ügyészség nem kívánta kommentálni a Hír Televízió azon péntek esti információját, amely szerint Szilvásy Györgynél, a Gyurcsány-kormány titokminiszterénél házkutatást tartanak.

2011.07.02 08:25MTI

Balogh Zoltán, az ügyészség szóvivője annyit mondott: mivel az információ nem az ügyészségtől származik, ezért azt nem tudják kommentálni.

A hvg.hu és a hírszerző.hu úgy tudja, hogy Szilvásy Györgyöt őrizetbe vették.

Péntek este a Hír Televízió azt közölte, hogy házkutatást tartanak Szilvásy Györgynél. Információik szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Galambos Lajos terhelő vallomást tett a katonai ügyészségen, ezzel függ össze a házkutatás. A hvg.hu és a hírszerző.hu internetes oldal péntek este azt írta: értesüléseik szerint nemrég elkezdődött a házkutatás Szilvásy Györgynél, akit "meg nem erősített" információk szerint már őrizetbe is vettek. Galambos Lajost pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját kémkedéssel gyanúsítják - közölte újságírókkal a döntést követően a nyugállományú vezérőrnagy védője. Molnár Lajos elmondta, hogy az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészségi indítványt a bíróság elutasította, mert a gyanút a bíróság sem találta teljes mértékben megalapozottnak.

A döntés ellen a védelem és a katonai ügyészség képviselője is fellebbezést nyújtott be, így az nem jogerős. Molnár Lajos közlése szerint védencénél eredetileg vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást kedden, de néhány órával később már kémkedéssel gyanúsították meg. A védő hangsúlyozta, az ügy részleteiről nem beszélhet, így arra sem válaszolt, hogy a sajtóban megjelent különféle információk alapján az Egymásért, Egy-Másért Alapítvánnyal vagy a Mol-ügylettel összefüggne a gyanúsítás.

Molnár Lajos elmondta: Galambos Lajos részletes nyilatkozatot tett, amelyben ártatlannak vallotta magát. Az MTV Híradója kedden számolt be arról, hogy Galambos Lajost a Budapesti Katonai Ügyészség aznap este gyanúsítottként hallgatta ki.

A Budapesti Katonai Ügyészség szerdán nem kívánta kommentálni az NBH volt főigazgatójának őrizetbe vételéről szóló információkat.

A Magyar Nemzet a szerdai számában azt írta, információik szerint a polgári elhárítás volt vezetőjét államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják.

A napilap az intézkedést az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány ügyével hozta összefüggésbe; mint írták, Galambos Lajos az alapítvány kuratóriumának tagja volt, és az ügyben egy aktív, valamint egy volt NBH-s munkatársa is érintett.


A lap beszámolt arról is, hogy értesüléseik szerint Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumának volt elnöke az elmúlt napokban olyan vallomásokat tett, amelyek kapcsolódhatnak a Galambos Lajossal közölt gyanúhoz, valamint Jakubinyi Róbert ügyéhez.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, Jakubinyi kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, a két ember közös múltja akkor kezdődött, amikor Földesi-Szabó mint rendőr nyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben Jakubinyi a 90-es évek elején gyanúsítottként szerepelt.

Az Egymásért Egy-Másért Alapítványról

A Budapesti Katonai Ügyészség kezdeményezte Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának előzetes letartóztatását - a Magyar Nemzet az intézkedést az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyével hozta összefüggésbe; mint írták Galambos Lajos az alapítvány kuratóriumának tagja volt.

Az Egymásért Egy-Másért Kiemelkedően Közhasznú Nemzetközi Alapítványt Jakubinyi Roland Róbert alapította 2004. július 28-án, a bíróság pedig szeptemberben vette nyilvántartásba. Az első kuratórium tagja volt Jakubinyi Róbert (Jakubinyi Roland Róbert édesapja) és Földesi-Szabó László nyugalmazott rendőrtiszt. Az alapítvány - a Herba cégcsoport kiemelt támogatásával - egészségügyi és oktatási intézmények támogatását, pénzbeli és dologi adományok beszerzését, gyűjtését, raktározását és a rászorulókhoz való eljuttatását tűzte ki céljaként. A szervezet megalakulásakor, röviddel az uniós csatlakozás után, Magyarországon is érvényben lévő rendelet szerint a kiemelten közhasznú szervezetek importvám- és adómentesen hozhattak be rászorulóknak szánt alapvető szükségleti cikkeket.

Az alapítvány igen széleskörű tevékenységet folytatott: többek között 2005-ben egy interkontinentális ballisztikus rakétát adományozott a Hadtörténeti Múzeumnak, közreműködött a rendőrség állományát gyarapító 25 személygépkocsit életmentő defibrillátorokkal való ellátásában; országos megelőzési programot indított a gyermekek védelméért, a családon belüli erőszak megakadályozásáért; támogatott nyugdíjas találkozót és üdültetett csángó gyerekeket, látványos szerepet vállalt a török apja által Törökországba csempészett Mehmet Karcsika 2007. április 8-i hazahozatalában. 2006. szeptembertől az alapítvány az adományozást leállította a vele szemben indított közigazgatási eljárás miatt. (A közigazgatási eljárást ugyanazoknak az adatoknak az alapján indították, amelyek miatt később a büntetőeljárást is.) 2007. április 15-én a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) nyomozói mintegy 1,22 milliárd forint értékű vám- és áfacsalás gyanúja miatt lepleztek le több fővárosi vállalkozást és egy kiemelten közhasznú alapítványt.

A bíróság csempészet vádjával előzetes letartóztatásba helyezett hat embert, köztük Földesi-Szabó Lászlót, az Egy-Másért Alapítvány elnökét. A gyanú szerint az elkövetők mintegy 8500 tonna élelmiszert - elsősorban konzervet - hoztak be az országba, és azt a látszatot keltették a vámhatóság előtt, mintha az Európai Unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül az alapítványnak engedték volna át, így vám- és áfamentesen vámkezeltették őket.

Az élelmiszert azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, hanem a Herba Zrt.-n keresztül több magyarországi üzletlánc javára értékesítette.

2007 májusában Szilvásy György kancelláriaminiszter átfogó vizsgálatot rendelt el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal kapcsolatban felmerültek tisztázására, bár a hivatal közölte, hogy a büntetőeljárás nem érinti az NBH egyetlen aktív vagy nyugalmazott dolgozóját sem, az alapítvánnyal az NBH-nak semmi néven nevezendő kapcsolata nincs és nem is volt. 2007. május 21-én Galambos Lajos, az NBH főigazgatója felmentését kérte a miniszterelnöktől, ő 31-i hatállyal elfogadta. 2007. június 5-én ismertették az Nemzetbiztonsági Iroda (NBI) vizsgálati jelentését, amely szerint törvénysértés nem történt, de több szabályt is megsértettek a Nemzetbiztonsági Hivatalban az alapítvány ügyében.

Megállapította, hogy az alapítvány és a hivatal között volt kapcsolat, az alapítvány azonban nem volt fedőcég, korrupcióra utaló adatok nem keletkeztek. Földesi-Szabó 2000-ben közös megegyezéssel távozott a rendőrségtől. Az idősebb Jakubinyire - akivel Földesi-Szabó rendőri vezetőként került kapcsolatba - csalás és magánokirat-hamisítás miatt 1997-ben letöltendő börtönbüntetést szabtak ki, de 1999-ben az igazságügyi miniszter előterjesztésére, a köztársasági elnök kegyelemben részesítette. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Földesi-Szabó és Jakubinyi kapcsolatépítési törekvéseinek kezdeti lépéseként került be a kuratóriumi tagok sorába Nagy Lajos, az NBH első vezetője, aki halála előtt néhány hónappal közreműködött a kuratórium kiegészítésében, és támogatást kért ez ügyben Galambos Lajos vezérőrnagytól, az NBH akkori főigazgatójától.

Ezt követően, 2006-ban bekerült a kuratóriumba Gyarmati György, az NBH megbízott főosztályvezetője és Simon Ibolya, az NBH nyugdíjas jogásza is, az ő esetükben azonban megtörtént a bejelentés, vagy nem vonatkozott már a bejelentési kötelezettség. 2007. augusztus 24-én Földesi-Szabó László sajtótájékoztatón jelentette be, hogy el tud számolni azzal a pénzzel, amelyet a vámnyomozók szerint az alapítvány nem fizetett be vámként és áfaként az ellene és társai ellen indított csempészési ügyben. 2010. december 22-én a Főváros Bíróság nem jogerősen hét év börtönre ítélte Földesi-Szabó Lászlót csempészet és sikkasztás miatt, az érintett azonban ítélethirdetés közben kisétált a teremből. 2011 áprilisában adócsalás miatt a pénzügyi nyomozók újabb vádemelési javaslatot tettek a Fővárosi Főügyészségnél Földesi-Szabó ellen, végül május 17-én Budapesten elfogták. 2011. június 16-án Ausztriában, a schwechati repülőtéren nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették Jakubinyi Róbertet, aki kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, az alapítvány elnökével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.