2030-ig lesz energiánk

Napokon belül a kormány elé kerül a Nemzeti Energiastratégia

Napokon belül a kormány elé kerül a 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia - jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára az Ország Szíve Klaszter székesfehérvári taggyűlésén.

2011.06.30 18:05MTI

"Elsődleges feladatunk most, hogy végére érjünk a Nemzeti Energiastratégia megalkotásának" - mondta az államtitkár. Napokon belül a kormány elé kerül ez a 2030-ig szóló átfogó stratégia. Elfogadása esetén ősszel az Országgyűlés is megtárgyalhatja - tette hozzá.

Az államtitkár által vázolt menetrend szerint ezután a meglévő pályázatokat a stratégiához igazítják, hogy ne szétaprózott pályázati források legyenek, hanem hatékony, a helyi közösségeket segítő, a foglalkoztatást javító lehetőségek. Az államtitkár a nap folyamán a Videoton cégcsoport vezetőivel is tárgyalt. Áttekintették, hogy a nagy múltú, gépgyártással és elektronikai termékek előállításával foglalkozó cég miként kapcsolódhat be a zöldgazdaság fejlesztésébe, illetve az energetikai gépgyártásba. Kiemelte: vannak olyan részterületek már ma is, amelyek alkalmassá teszik a Videotont a decentralizált energiatermeléshez szükséges technikai berendezések gyártására.

Többek között a biogáz termelés és -hasznosítás területén rendelkeznek olyan szakmakultúrával, hogy az országszerte induló fejlesztésekben részt vegyenek.

Az Ország Szíve Klaszter az államtitkár szerint figyelmet érdemel, mert az önkormányzati társulások eddigi szokásaitól eltérően nem elsődlegesen a pályázati források után kutatnak, hanem a helyi erőforrások feltérképezését végzik el.

Felmérik, helyben milyen természeti erőforrások állnak rendelkezésre, abból ésszerűen a jelenlegi technológiákkal milyen haszonra lehet szert tenni, s azt igazítják a helyi közösségek igényeihez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.