Belvíz

Már kilenc szakaszon van belvízvédelmi készültség Békés megyében

Újabb szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget Békés megyében a vasárnap lehullott csapadék miatt, így a tíz szakaszból már kilencen van szükség védekezésre.

2016.06.28 03:30MTI

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) hétfőn közleményben azt írta, hogy - a múlt heti kettővel szemben - négy szakaszon van érvényben másodfokú, öt szakaszon pedig elsőfokú készültség. Az elmúlt 24 órában 129 szakember vett részt a belvízi védekezésben, 53 szivattyútelep üzemelt az igazgatóság területén, ezek közül tíz folyamatosan működött. A szivattyútelepekkel naponta átlagosan mintegy kétmillió köbméter vizet emelnek be a főcsatornákból a folyókba.

Hozzátették: az elmúlt 24 órában helyenként - kis területekre koncentrálódva - jelentős mennyiségű csapadék hullott. Hétfőre virradóra például Gyula és Gyomaendrőd térségében több mint 90 milliméternyi csapadékot mértek.

A Kövizig működési területének déli részén - az országhatár mentén és Gyoma térségében - a júniusban eddig lehullott csapadék mennyisége már meghaladja a 200 millimétert, ami a teljes júniusra jellemző érték több mint háromszorosa - jegyezték meg.

Az árvízhelyzetről szólva közölték: a folyókon és a mellékvízfolyásaikon a lehullott csapadék hatására kisebb árhullámok alakultak ki. A leginkább a Fekete-Körös középső szakaszán vannak áradások, ám a vízállások sehol sem érik el az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét.

A folyókon levonuló ismétlődő árhullámok következtében a Körösök vize zavaros, oxigénhiányos, ezért helyenként halpusztulás tapasztalható. Az elszíneződött vizek ellenére az igazgatóságnak vízszennyezésről nincs tudomása - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.