Murakeresztúr térségében

2,8 milliárdból fejlesztik a Mura árvízvédelmi szakaszát

Bruttó 2,8 milliárd forint összköltséggel fejlesztik a Mura árvízvédelmi szakaszát Murakeresztúr térségében. A projekt az Európai Unió Kohéziós Alap 85 százalékos támogatásával, valamint hazai társfinanszírozással valósul meg.

2015.07.08 12:52MTI

Az alapkövet szerdán helyezték el a murakeresztúri öblözetben.

A KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) keretében megvalósuló projekt a megfelelő árvízi biztonságot szolgálja a térségben - emelte ki Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

A prognózis szerint az elkövetkezendő 100 évben jelentősen emelkedni fog a hőmérséklet, az évszakok közötti csapadékeloszlás - miközben az éves csapadékmennyiség nem változik - akár 30-40 százalékkal is eltolódhat. Emiatt egyre gyakrabban fordulhat elő árvíz, belvíz, aszály. A klímaváltozási forgatókönyvek azt jelzik, hogy a folyók soha nem látott magasságban tetőznek, ezáltal nő az árvízi kockázat, a lakosság biztonsága pedig csökken -figyelmeztetett.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Nyuduvizig) vezetője, Gaál Róbert arra emlékeztetett, hogy a Murán a jelenlegi árvízi töltések nem felelnek meg sem a jogszabályi előírásoknak, sem az elvárt biztonsági értékeknek. A 2014-es árvíznél csak óriási erőfeszítéssel, nagy létszámmal és technikával sikerült védekezni az árvíz ellen - indokolta a beruházás szükségességét az igazgató.

Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott arról beszélt, hogy a Mura több mint 43 kilométeres magyar szakaszán olyan gátmegerősítésre van szükség, amellyel megóvható a lakosság és a vagyon.

A projekt keretében a Mura bal parti töltését 4,4 kilométeres szakaszon, a Principális-csatorna jobb parti töltését pedig további 5 kilométeres szakaszon építi át a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelező.

Murakeresztúron a lakosság 80 százaléka, mintegy 1500 ember él árvízzel veszélyeztetett területen. A folyó árvízvédelmi szakaszának fejlesztésével jelentősen megnő az élet- és vagyonbiztonság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.