Belvíz

Még emelkedik az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

A vízzel borított területből 26 450 hektár vetés és szántó.

2015.02.14 14:21MTI

Néhány száz hektárral, 48 650 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén - tájékoztatta Kozák Péter védelemvezető szombaton az MTI-t. A vízzel borított területből 26 450 hektár vetés és szántó.

A nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 71 szivattyútelep üzemel, mintegy harmaduk egész nap. Az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 1,7 millió köbméter volt - tudatta a védelemvezető.

A védekezésben az igazgatóság háromszáz munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését. Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik.

Kozák Péter közlése szerint az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt - a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint tizenhárom településen másod-, öt településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.