Kiöntés

Árvíz: vízben áll az ország

Nagykanizsán utat zártak le az árvíz miatt, a Kis-Balatonnál a belvíz ellen védekeznek.

2014.09.11 17:40MTI

Az újból áradó Principális-csatorna kiöntése miatt lezárták a járműforgalom elől a Camping utat Nagykanizsán, a Kis-Balatonnál harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, de az esőzések miatt a hét végére több zalai folyón árvízvédelmi készültség elrendelése is várható.

Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megáradt Principális-csatorna miatt délután lezárták Nagykanizsán a Camping utat. A napok óta tartó esőzés okozta átfolyás miatt a Magyar Közút Zrt. a helyi védelmi bizottság határozatával összhangban döntött az út teljes lezárása mellett.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azt közölte az MTI-vel, hogy a Kebele-patak és a Principális térségében összességében még 80 milliméter körüli csapadék várható a következő négy napban. A jelentős csapadék miatt a szokásosnál már most is magasabbak a vízállások a vízfolyásokon, a vízgyűjtők talaja pedig rendkívül telített.

Az előrejelzések alapján pénteken és szombaton jelentősebb árhullámok is kialakulhatnak. A Murán ismét a védelem elrendelését jelentő fokozat feletti vízszintekre lehet számítani, míg a Principális-csatornán Nagykanizsán a vízállás akár a 290 centimétert is elérheti. A Zalán valószínűsíthetően a jövő héten ugyancsak eléri a vízszint Zalaapátinál a védelmi fokozat szintjét.

A vízügyi igazgatóság közleménye szerint a Kis-Balaton területén augusztusban és szeptemberben eddig hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a talaj felső 20 centiméteres rétege már túltelítetté vált, így belvizes állapot alakult ki. A Kis-Balatoni Belvízvédelmi Rendszeren belül négy szakaszon harmadfokú belvízi védekezés van érvényben, nyolc szivattyútelepen folyamatosan emelik át a vizet.

Mezőgazdasági területek állnak víz alatt, az elöntött területek nagysága 340 hektár. A belvíz belterületeket vagy lakóházakat azonban nem veszélyeztet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.