Jön a víz!

Elsőfokú árvízvédelmi készültség a Rábán

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtökön a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán.

2014.08.14 16:15MTI
Forrás: Wikipedia

A hétfő óta tartó jelentős mennyiségű esőzések hatására három, egymásra futó árhullám vonul le a folyón, az első árhullám a szakemberek szerint még nem okozott problémát, de a második és harmadik már jelentős vízszintemelkedéssel járt, ami szükségessé teszi a védekezést és ennek részeként az árvízvédelmi fokozat elrendelését is.

Szentgotthárdnál délelőtt 11 órakor már tetőzéshez közeli volt a helyzet 272 centiméteres vízállással, Körmendnél viszont a folyó vízszintje már átlépte 3 méteres vízállást, s tovább árad, ezért magasabb árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet.

A térségben a szakemberek szerint völgyi elöntésekre számítani kell, mezőgazdasági területek is víz alá kerülhetnek, és útlezárásokat is elrendelhetnek.

A közútkezelő tájékoztatása szerint Vas megyében teljes szélességében lezárták a Halogy és Nádasd, a Halogy és a 86-os főút, valamint a Csörötnek és Kondorfa közötti alsórendű utat.

A vízügyi igazgatóság munkatársai azt kértik, hogy most senki ne induljon vizitúrára a Rábán, mert az életveszélyes. A levonuló árvíz miatt a folyóparon, árterületeken való tartózkodást sem javasolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.