Árvíz

Megszüntették az Országos Műszaki Irányítási Törzs működését

Már sehol sincs érvényben harmadfokú árvízi készültség. A kedvező időjárási és vízjárási viszonyokra tekintettel csütörtök délben megszüntették az Országos Műszaki Irányítási Törzs (OMIT) működését.

2014.05.22 13:02MTI

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint jelenleg mintegy 164 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből másodfokút tartanak fenn a Lajta és a Hernád mentén több mint 98 kilométeren. A Dunán, a Marcalon, a Répce árapasztón és a Rábán - összesen 66 kilométeren - elsőfokú készültség van érvényben.

Az OVF azt írta: éjjel a Hernádon Gesztelynél a harmadfokú készültség szintje alá csökkent a vízállás, s péntekre várhatóan már másodfok alá csökken. A Sajó és a Lajta is folyamatosan apad. A Sajó-Bódva-Hernád térségében az árvízi helyzet alakulásának függvényében az átvezényelt vízügyi szakembereket visszarendelték.

A Dunán a múlt héten kialakult árhullám elhagyta a folyó magyarországi alsó szakaszát is. Az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli számításai szerint a Dunán az árhullám tetőzését követően mindenhol apadás várható - tették hozzá.

Az OVF közleményében azt írta: a legfrissebb előrejelzések szerint a hétvégén hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amelynek nyomán változékonyabbra fordul az időjárás. A következő időszakban több hullámban várható csapadék, de ennek mennyisége a következő néhány napban területi átlagban várhatóan sehol sem lesz jelentős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.