Áramszünetek

Jelentős károkat okozott az időjárás Szlovákiában is

Forgalmi fennakadásokat okozott az esős, viharos idő pénteken Szlovákiában is, ahol a legnagyobb gondokat az ország északi és keleti régióiból jelentették.

2014.05.16 21:05MTI
MTI Fotó: Varga György

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) jelentése szerint pénteken az ország legtöbb északi járásában másodfokú meteorológiai riasztás volt érvényben a várhatóan folytatódó esőzés miatt, ugyanakkor több kelet-szlovákiai járás kisebb-nagyobb folyóján (egyebek mellett a Hernádon, a Tarcán és a Hnilecen) másod- illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben a csütörtök óta tartó kiadós esőzések miatt.

A környezetvédemi tárca tájékoztatása szerint az érintett régiókban a folyók és a patakok magas vízszintje miatt pénteken délután az állami vízgazdálkodási vállalat teljes helyi állománya - közel kétszáz ember -készültségben volt, több ezer homokzsákkal készültek fel arra az esetre, ha a víz kilépne a medréből.

Az időjárás viszontagságai - főként a vezetékeket megrongáló és több helyütt villanyoszlopokat is kidöntő erős szél - miatt az ország több keleti járásában, Késmárk, Poprád, Igló, Ólubló és Eperjes környékén pénteken kora délutántól szünetelt az áramszolgáltatás, legalább ötezer háztartás maradt áram nélkül.

A Szlovák Államvasutak (ZSSK) tájékoztatása szerint a viharos szél által kidöntött fák miatt az eperjesi és a besztercebányai megye több - főként lokális - vasútvonalán részben vagy teljesen megbénult a vonatforgalom pénteken délután. Becslésük szerint az érintett szakaszokon holnapra sikerülhet elindítani a közlekedést.

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) vezetésének péntek délutáni közleménye szerint körzetükben eddig mintegy százezerre becsülik a viharos szél által az elmúlt egy napon kidöntött vagy kettétört fák számát. A szél és az eső sok turistaútban is károkat okozott, egy részük jelenleg nem járható, ezért a hegyi mentőszolgálat az időjárás javulásáig nem ajánlja azok használatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.