Hétfőn 895 centiméter körül várják a tetőzést

Tarlós: 930 centiméterig megvédhető a főváros

Éjjel-nappal több százan dolgoznak a Margitszigeten, civilek már nem mehetnek be, eddig 500 ezer homokzsákot építettek be.

2013.06.07 12:24MTI
Fotó: MTI

Budapesten 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfőn, jelenlegi állás szerint 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost - mondta a főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

Tarlós István közölte: a Római-parton negyven árvízvédelmi kaput már bezártak, pénteken még hármat zárnak be, tízezer köbméter agyagmaggal megtámasztották a töltés talpát, a csillaghegyi kitelepítés valószínűsége minimális, de arra is fel kell készülni.

A Margitszigetet 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni, bár belvízre számítani kell a sziget belsejében - mondta Tarlós István. Hozzátette: éjjel-nappal több százan dolgoznak a helyszínen, civilek már nem mehetnek be, eddig 500 ezer homokzsákot építettek be. Befejeződik a szigeten "a tengeri kígyó" kialakítása is: hetven darab húszméteres tömlőt fektetnek le, amelyet először levegővel, majd vízzel töltenek meg. Átmérője 90 centiméter, egy elem súlya 13 tonna.

A Batthyány téren délben lezárták a HÉV-megállót, így a szentendrei HÉV csak a Margit hídig közlekedik.

Az Erzsébet hídnál a hiányzó támfalat homokzsákokkal pótolták, vízbetörés nem várható. Háros-Horgásztelepet a jelenlegi állás szerint homokzsákokkal meg tudják védeni. A csepeli szennyvíztisztító telep továbbra is biztonságosan működik, a 4-es metró elöntésének valószínűsége nulla - fogalmazott a főpolgármester.

A további intézkedéseket sorolva Tarlós István elmondta, hogy a Barát-pataknál megindult az átemelés, visszaduzzasztásra nem kell számítani, a Pók utcai lakótelepnél a Aranyhegyi-patak felől 150 folyóméter hosszan raktak ki homokzsákokat. A Dagály strandot lezárják, mivel a strand nem védhető, és a Hajógyári-szigetet sem lehet megvédeni.

Tarlós István közölte: normál esetben másodpercenként 2500 köbméter a Duna vízhozama, ez most nyolcezer köbméterre emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.