Árvíz

Tetőzött az Elba, a gátak kibírták!

Csekély mértékben a várt szint alatt - mintegy 10,7 méteren - tetőzött csütörtökön kora reggel az Elba az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben.

2013.06.06 08:06MTI
Elöntött egy szállodát a megáradt Elba folyó a csehországi Hrenskóban 2013. június 5-én (MTI)

A hidrometeorológiai előrejelzések több mint 11 méteres vízzel számoltak.

Helyszíni jelentések szerint a gátak kibírták a nyomást, és délelőtt a vízszint csökkenésével lehet számolni.



A 2002-es, tehát az eddigi legnagyobb árvíz idején az Elba Ústínál és Decínnél 11,96 centiméteres szinten tetőzött. Normálisan a folyószint három méter körül mozog.

A víz mindkét városban elárasztotta a folyó menti utakat és az utcákat, illetve Ústí nad Labem Strekov nevű külvárosát. A régióban 11 ezer ember volt kénytelen elhagyni lakóhelyét, s továbbra is mintegy 7500 háztartás van áram nélkül. A városban akadozik a közlekedés, mert az Elbán átívelő közúti hidak le vannak zárva. Zárva tartanak az iskolák is.

Az Elba völgye Észak-Csehországban autóval gyakorlatilag járhatatlan. Problémás a vasúti közlekedés is. Az árvíz miatt a nemzetközi vonatok is 3-4 órás késéssel érkeztek a régióból Prágába.

Ústí régióban az árvíz több mint ötven települést érintett. A károk jelentősek, de várhatóan nem haladják meg a 2002-es nagy árvízkárokat.

A cseh hatóságok szerint a természeti csapásnak eddig 9 áldozata van, s országszerte több mint 20 ezer embert telepítettek ki. Több ezer ember csak néhány nap múlva tud visszatérni otthonába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.