Már felszálláskor vita volt a pilóták közt

Kizárta a másodpilótát repülés közben, mert összevesztek

Kizárta a pilótafülkéből a másodpilótát a repülőgép vezetője, miután "feszültség támadt közöttük" - ezzel indokolta a szokatlan lépést a gép irányítója.

2014.07.07 11:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/arztsamui (Képünk illusztráció!)

Lezárta a pilótafülke ajtaját és nem engedte vissza a kis időre távozó másodpilótát egy új-zélandi járat vezetője, utólag azzal magyarázta a váratlan lépést, hogy "némi feszültség támadt kettejük között". A Pertz Auckland című helyi lap értesülései szerint a nézeteltérés már a felszállás előtt kialakult, amikor a másodpilóta túl sok időt töltött a kötelező drog- és alkoholteszten, emiatt 13 perces késéssel tudtak csak felszállni. Nem sokkal később, mikor elérték a repülési magasságot, a másodpilóta elhagyta a fülkét és az egyik légiutas-kísérővel megivott egy kávét pihenésképp, ez volt a pilóta számára az utolsó csepp a pohárban, ezért bezárta a fülke ajtaját.

Amikor a másodpilóta vissza akart menni, azt hitte, valami gond van, amiért nem tudott bejutni a fülkébe, ezért a stewardess segítségét kérte, aki a belső telefonon keresztül hívta a pilótát. "Az első tiszt aggódni kezdett, amiért a kapitány nem válaszolt a hívásokra, ezért alternatív módszerhez folyamodott, hogy be tudjon jutni" - mondta el az Air New Zealand biztonsági főnöke, Errol Burtenshaw, aki hozzátette, hogy a kísérőszemélyzet is meglehetősen ideges lett, amikor látták, hogy nem lehet kapcsolatba lépni a pilótával.

Az eset miatt jelentést kellett készíteni, amelyet az Új-Zélandi Polgári Légiközlekedési Hatósághoz nyújtottak be és ők mindkét pilótát egy időre felfüggesztették. A kapitány közben azzal próbálta kimenteni magát, hogy azt mondta, egy navigációs fordulóponthoz közeledett, ami fokozott koncentrációt igényel, és mivel azt hitte, hogy az utaskísérők egyike hívja őt, nem pedig a másodpilóta, ezért nem reagált a hívásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.