Kobra-babra

Brutális horror lett a marás vége

Nepálban egyáltalán nem ritka a kígyómarás, de ritkán végződik ilyen durván...

2013.10.28 18:40ma.hu

A külügyminisztériumok és utazási irodák gyakran hívják fel a figyelmét azoknak, akik veszélyes helyre utaznak, hogy mi a teendőjük, ha egy mérges kígyó megmarná meg őket. Ha bekövetkezne a legrosszabb, nagyon fontos, hogy az ember nyugodt maradjon, lehetőleg ne mozgassa a megmart testrészt, ha végtagot harapott meg a kígyó, távolítsák el az ékszereket, és természetesen azonnal kérjenek orvosi segítséget.

Senki nem szólt azonban ezekről a fontos tudnivalókról annak a nepáli farmernek, akit a rizsföldjén mart meg egy kobra. Sőt, mint utólag kiderült, egészen más tanácsot fogadott meg, aminek horrorisztikus következményei lettek.

A távol-keleti országban évente mintegy 20.000 kígyómarás történik – többségében a Tarai mezőkön – amiből minden huszadik halálos kimenetelű. De nem ez az egyetlen dolog, amit tudni érdemes Nepálról. Noha a Waffen SS, az orosz SZPECNAZ, a brit SAS és az amerikai Rangerek nevével fémjelzett különleges egységek táborát gyarapítják, mégis túl kevesen hallották még a legszűkebb elitbe tartozó nepáli Gurkhákról, akik a fénykorát érő, és gyakorlatilag a világ nagy részét rabigába hajtó brit birodalom hadigépezetét is képesek voltak hosszú távon kordában tartani.

Nos, Mohammed Salmodin nem hozott szégyent honfitársaira a kígyómarás után. Először is hazarohant, kerített egy fáklyát, majd visszament a tett helyszínére és felkutatta a kígyót. Mikor meglátta, hogy a delikvens egy kobra, nem esett kétségbe, hanem alkalmazta a korábban egy kígyóbűvölőtől tanult módszert.

Salmodin épelméjűsége talán kétséges, mindenesetre a nyugalom helyett olyan mérhetetlen dühbe jött a kígyó nemtetszésének kifejezésétől, hogy visszaharapott. Nem is egyszer. Gyakorlatilag szétmarcangolta a rosszkor rossz helyen tartózkodó hüllőt. „Ha megharap egy kobra, nem fog ártani neked a mérge feltéve, ha előbb te halálra marod” – idézte a férfi a jó tanácsokkal szolgáló kígyóbűvölőt.

Miután szétcincálta a később közönséges kobraként azonosított áldozatot, Mohammed folytatta mindennapi tevékenységét és csak a család, illetve a szomszédok erőteljes nyomására volt hajlandó orvoshoz fordulni. Némi ápolás után ki is engedték a kórházból, és mivel a kígyó nem szerepelt a veszélyeztetett fajok listáján, nem is büntették meg.

Szegény kígyónak Ádám és Éva óta elég rossz a marketingje, különösen igaz ez a mérges fajtákra. Az ember nem tápláléka a kígyónak, tehát soha nem azért támad, mert el akarja pusztítani, hanem azért, mert az ember megzavarta és félelmet keltett benne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.