Sose láttak még ekkora lényt

Videó - Ritka lényre, szíjhalra találtak Kalifornia partjainál

Ritkán látott tengeri teremtmény, egy 5,5 méteres szíjhal ezüstösen csillogó tetemére bukkant egy tengerbiológiai intézet munkatársa Kalifornia vizeiben búvárkodás közben.

2013.10.16 08:17MTI

Jasmine Santanának 15 ember segítségére volt szüksége ahhoz, hogy partra vonszolja a kígyószerű állat tetemét. Santana kilencméteres mélységben fedezte fel az állatot, amikor munkatársaival a Toyon-öbölben sznorkingolt. Megpróbálta egyedül partra vonszolni, de nem bírta.

A Catalina Island Marine Institute (CIMI) stábja egyedülállónak nevezte a vasárnapi felfedezést. "Soha nem láttunk még ekkora halat" - mondta Mark Waddington, a CIMI Tole Mour nevű hajójának kapitánya. "A legutóbbi szíjhal, amelyhez szerencsénk volt, egy méter hosszú volt" - tette hozzá.

Fotó: ABC

A szíjhalak csaknem ezer méteres mélységben élnek a nyílt tengeren, így igen ritkán látni őket. A CIMI szerint épp ezért csak alig tudni róluk valamit. A most talált hal vélhetően természetes okok miatt pusztult el. A tetemből szövetmintát vettek és egy videofelvétellel együtt elküldték tanulmányozásra a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i biológiai intézetének.

A szíjhalat kedden bemutatták a CIMI-be látogató diákoknak. A halat elássák a homokban, míg lebomlik, utána a csontvázat kiállítják. A szíjhalfélék a leghosszabb halak a világon, akár 15 méteresre is megnőhetnek. Vélhetően róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák a történelem folyamán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.