Spermadonorral termékenyíttette meg

Terhességre kényszerítette a tinilányt a mostohaanyja

Öt év börtönre ítélték azt a nevelőanyát, aki 14 éves korától kezdve rendszeresen próbálta mesterségesen megtermékenyíttetni a nevelt lányát, majd mikor megszülte a babát, elvette tőle.

2013.04.29 15:57ma.hu

Még 14 éves sem volt, amikor nevelőanyja először arra kényszerítette, hogy teherbe essen, majd hét mesterséges megtermékenyítési kísérlet és egy vetélés után végül 16 évesen szülte meg első gyermekét egy angol lány, akitől a zsarnok nevelőanya a szülés utáni pillanatokban máris el akarta venni a kisbabáját. A The Guardian című lap beszámolója nyomán ördögi történet kerekedik ki, amelyben a jogi folyamat már az ítélethozáson is túljutott, az anyát öt évre börtönbe zárták, a bíróság viszont csak most oldotta fel az ügy titkosságára vonatkozó minősítést.

A 16 éves lányanya úgy adott életet első gyermekének, hogy ha orvosi értelemben nem is, köznyelven szólva mindenképp szűznek tekinthető, soha nem létesített szexuális kapcsolatot egyetlen férfival sem. A vádirat szerint azonban nevelőanyja, akihez korábban örökbefogadás útján került, még 14 éves kora előtt arra kényszerítette, hogy engedje magát mesterségesen teherbe ejteni. A nő azelőtt összesen három külföldi gyermeket fogadott örökbe még csecsemőként: kettőt még házasként, majd egyet egyedülálló anyaként, miután elvált a férjétől.

A saját gyermek lehetőségéről ő maga mondott le, amikor úgy döntött, nem kockáztatja az egészségét és önkéntes sterilizáción esett át. Csakhogy mintegy három évvel ezelőtt teljesen összezavarodott, amikor egy negyedik gyermek iránt is örökbefogadási kérelmet nyújtott be és a hatóságok ezt elutasították. Kétségbeesésében aztán szörnyű terv fogant meg a fejében: az akkor még 14. évét sem betöltött lányát arra kényszerítette, hogy essen teherbe ő és szüljön neki egy saját csecsemőt, akit majd a nő felnevelhet.

A babához minden alkalommal spermadonort használtak, az első alkalommal a biológiai apa házhoz ment és úgy adta oda a spermáját, majd további hat alkalommal a dán székhelyű Cryos nemzetközi spermabank-hálózattól rendelte interneten keresztül - ez a részlet egyébként újra fellobbantotta a globális ivarsejt-forgalmazás elleni indulatokat is. A megtermékenyítést a nő az otthonukban, a lány szobájában végezte, miközben érzelmileg zsarolta a kislányt: azt mondta neki, ha igazán szereti az anyukáját, akkor "bérbe adja" a testét egy kistestvérért.


A nő a tanúvallomások szerint teljesen elszigetelten nevelte a három gyermeket, nem járatta iskolába őket, hanem otthon tanította mindegyiket, miközben a szomszédok, de még a szociális munkások elől is elszeparálva tartotta őket. A volt férj - a két nagyobb gyermek örökbefogadó apja - mintegy 10 éve nem is látta a gyerekeket, szándékosan kizárták őt az életükből - áll a sajtóbeszámolókban.

Az egyik megtermékenyítési kísérlet az első jelek szerint végre sikeresen zárult, de aztán a tinilány elvetélt, az anyja ekkor tovább folytatta a tortúrát, melynek egyik-másik mozzanata kifejezetten a gyermekkínzás kategóriájába esett. Mivel azt vette a fejébe, hogy mindenképp kislányra vágyik, speciális diétára fogta a 14 éves "béranyát", sőt, gyakorta alkalmazott rajta kínzó fájdalmakkal járó ecetes-citromos hüvelyöblítést, mert meg volt győződve róla, hogy a savas zuhany befolyásolhatja a születendő baba nemét.

Bár a lány a vallomásában elismerte, hogy nem akart teherbe esni, túlságosan félt az anyjától, hogy ezt közölje vele és ellenszegüljön. Ezért aztán két év alatt összesen hét alkalommal vonult be az anyjával a szobába, ahol különleges ovuláció-vizsgáló eszközöket is felhalmozott a nő a teherbeesés esélyének maximalizálása érdekében. Aztán jött a fecskendő, a savas hüvelyöblítés és a donortól kapott sperma...

"Megalázó, megszégyenítő és gyakorta fájdalmas" beavatkozások voltak ezek - áll a bírósági ítéletben. Amikor kiderült a terhesség, a lány az orvosoknak egy kitalált történetet adott be egy nem létező, állítólag külföldre utazott fiatalemberről, akivel egyetlen alkalommal volt együtt, ám addigra a szomszédok már többször is jelentették a gyerekek teljes elszigetelését és azt, hogy időnként hangos ordítozás és káromkodás hallatszik a házból.

A végső bizonyosság a szüléskor jött el, a szülésznőt és a nővéreket ugyanis megdöbbentette az a vehemencia, amellyel a nő kikapta a lányanya kezéből a kisbabát, minden erejét bevetve próbálta megakadályozni az első szoptatást. Azzal magyarázta, hogy nem szeretné, ha bármiféle kötődés kialakulna a lánya és az újszülött között, de addigra már egyértelművé vált, hogy valami nem stimmel a történetben.

Amikor aztán a babán a DNS-vizsgálatot is elvégezték, már nem volt kérdés, hogy a Cryos által küldött spermával termékenyült meg a lány. Mivel az anya saját maga végezte a sperma befecskendezését, majdnem sikerült minden nyomot eltüntetni - emelte ki a bíró. A lány és kisbabája sorsáról a brit sajtó nem számolt be, így nem tudni, velük mi lesz - az anya ugyanis még mindig maga is fiatalkorú.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.