Erdőtűznek nézték a Holdat a falusiak

Tűzoltókat hívtak a felkelő Holdhoz

Kétségbeesetten hívták a tűzoltókat egy csehországi falu lakói, amikor többen is azt látták, hogy vörös fényben úszik a közeli erdő: azt hitték, lángolnak a fák.

2013.03.11 09:44ma.hu

Kétségbeesetten tárcsázták a segélyhívó számot többen is a csehországi ?elezné Rudy településen, amikor a közeli erdő fölött vörös fény izzott fel. A falusiak meg voltak győződve, hogy lángra kaptak a fák és az okozza a vöröses izzást, pedig valójában csak a Hold kúszott felfelé az égen, de a szokásos fehér vagy sárga fény helyett vörös színt árasztott.

"Rettentő kínos, főleg az, hogy egy kissé még pánikba is estünk a semmiért" - idézte az egyik falubelit, Jan Ciseket az austriantimes.at című osztrák hírhonlap. "Legutóbb 2003-ban fordult elő hasonló jelenség, és nekünk meg kellett volna tanulnunk már a leckét" - tette hozzá.

A vörös Hold akkor jelenik meg, amikor az égitest alacsonyan halad át az égbolton és így okoz optikai csalódást. A sajtóhírek arra nem tértek ki, hogy a tűzoltók végül kivonultak-e a vészhívásra, vagy még időben sikerült rájönni az "erdőtűz" valódi okára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.