A férfiasság szimbóluma

Virágzik a bajuszbeültetési turizmus Törökországban

Egyre többen utaznak Törökországba azért, hogy társadalmi rangjuknak megfelelő, tiszteletet parancsoló bajusszal vagy szakállal gyarapodjanak.

2013.02.09 10:20MTI

Míg Nyugaton a bajusz egyre kevésbé divat, addig Törökországban és a Közel-Keleten továbbra is a férfiasság szimbóluma - olyannyira, hogy a dús arcszőrzetet nélkülöző férfiak nem haboznak többé, és szépészeti sebészre bízzák a hiányosság pótlását. Selahattin Tulunay plasztikai sebész, az eddig hajbeültetésre specializálódott virágzó magánpraxis vezetője gyorsan alkalmazkodott az új kereslethez. 

"Már körülbelül három éve, hogy bajuszimplantátummal foglalkozom, ez idő alatt sok ember jött hozzám, mondván például, hogy +egy nagyvállalat negyvenéves vezetője vagyok, külföldön azonban nem vesznek komolyan, azt akarom, hogy lássák, hogy van arcszőrzetem+"- mondta el a török sebész az AFP francia hírügynökségnek. Az alig harmincéves Engin Koc régóta kesereg csupasz ábrázata miatt. 

Hét hónappal ezelőtt a műtőasztalon ültették be álmai kefeszőrzetét: "Úgy akartam kinézni, mint az ottománok, a régi törökök. Nosztalgiával és rajongással tekintek erre az időszakra és olyan bajuszimplantátumot választottam, amely a török férfiasság szimbóluma." A bajusz valójában régóta komoly dolog Törökországban. A népszerű mondás ezt meg is erősíti: "Egy férfi bajusz nélkül olyan, mint egy ház erkély nélkül." 

A bozontos sztálini fazon a kurdok és a politikai baloldal kiváltsága. A vékony, rövid bajusz, mint amilyen Erdogan miniszterelnöké, vallásos és a konzervatív beállítottságra utal, míg a szélsőjobbról árulkodó szőrzet lekonyul a száj mindkét oldalán" - magyarázta Benoit Fliche francia antropológus, aki Isztambulban folytat tanulmányokat. 

Az elnyugatiasodott török nagyvárosokban kevésbé elterjedt a nagy bajusz, az arab világ és a török gyökerű közép-ázsiai országok férfinépe számára azonban szinte kötelező a bajusz és a szakáll, ezért tömegesen utaznak Isztambulba szőrzet iránti vágyuk csillapítására. Az arab világban sugárzott török tévésorozatoknak nagy a befolyása.
 
Ezek a páciensek a szereplőket látva jönnek hozzánk, és kérik, hogy csináljunk nekik ugyanolyan bajuszt vagy szakállt, mint amilyet kedvenc színészük visel - mondta el Selahattin Tulunay. A török metropoliszban mintegy 250 klinika vagy magánpraxis működik, a kiélezett versenyben nagy kedvezményekkel adják el szolgáltatásaikat, amelyek már akár 2000 euróért elérhetők. 

A legtöbben utazási irodákkal vannak kapcsolatban, és olyan kedvező ajánlatokat kínálnak már a repülőtéren, amely magába foglalja a szállás és az operáció költségét, és amely jóval kevesebb, mint az amerikai vagy az európai versenytársaiké. Az Istanbul Hair Center klinikán például hetente 50-60 hajbeültetést végeznek, emellett 5-6 bajuszbeültetést, és a kereslet egyre csak növekszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.