Egy centis darab hiányzik a gyerek ujjából

Levágták a bölcsiben az ujját, de nem vették észre

Csak a takarításkor vették észre a bölcsődében, hogy amit apró vágásnak néztek elsőre, az valójában a 9 hónapos kislány ujjpercének teljes amputálása volt.

2013.02.05 11:44ma.hu

"Egy kis vágás történt" - ezzel hívták fel a 9 hónapos Sophie Dedek édesapját a bölcsődéből, ahova a kislány járt, ám kisvártatva kiderült, hogy ennél egy kicsivel többről van szó: a gyermeknek az utolsó ujjpercét vágta le egy rányíló ajtó. Az angliai Newcastle egyik magánintézményében a 37 éves férfi és felesége havi 900 fontot (300 ezer forint) fizetnek az elit gyermekfelügyeletért, így aztán igencsak meglepődött, amikor a telefonhívás után lányát egy vértől tocsogó törülközőbe bugyolált kézzel kapta meg, egy kis csészében pedig jégbe rakva a gyermek ujjának 1 centis végét is a kezébe nyomták.

Meglepetése csak fokozódott, amikor kiderült, hogy nem hívtak mentőt a kislányhoz, utóbb kiderült, hogy bár az óvoda dajkái felhívták a kórházat, az akkor még csak enyhe vágásnak nézett sérülésért a központos nem indított kocsit. Pavel Dedek tehát maga vitte el a kórházba a kislányát, miközben az egyik dada a gyermek kezét a magasba emelve próbálta csillapítani a vérzést. Az orvosok két és fél órás műtét során igyekeztek visszavarrni Sophie ujjpercét, de végül feladták a hiábavaló küzdelmet, az ujjvég már menthetetlen volt.

Az ingatlanügynökségi menedzserként dolgozó apuka és 31 éves felesége, Jana kártérítést követelnek a bölcsődétől, ahol egyébként Sophie a második napját töltötte. A január 4-én történt baleset után a brit kormány aggodalmát fejezte ki az "alulképzett" gyermekgondozók száma miatt, noha a hivatalos hírekben nem volt szó arról, hogy a baleset felelőseinek milyen volt a képesítése. A The Daily Mail című brit lap beszámolója szerint egy meg nem nevezett nővér okozta a balesetet, amikor kinyitotta az ajtót, hogy kidobjon valamit a kukába, de nem vette észre, hogy a baba a háta mögé kúszott, ekkor csípte be az ujját. Csak az ajtó becsukása után vette észre, hogy Sophie ott ül és keservesen sírt, miközben a kisujjából ömlött a vér.

Ekkor hívta fel az apát, a többi óvónő pedig közben betekerte a kislány kezét és jelezték a balesetet a mentősöknek is, annak ellenére, hogy a tényleges sérülést helyesen felmérték volna. Arra csak akkor döbbentek rá, amikor a padlóról elkezdték felmosni a vért és megtalálták a gyermek ujjbegyét. A szakemberek szerint Sophie-nak a későbbiekben előfordulhatnak majd fájdalmai és abban is biztosak, hogy bizonyos feladatokat, mint például a játékhangszeren játszást nehezebben fogja megtanulni, mint társai, ezért szülei azt fontolgatják, hogy a kártérítés mellett további összeget is követelnek a drága magánbölcsődétől, amelyből a majdani plasztikai beavatkozást ki tudják fizetni.

Erre azonban csak Sophie 18 éves korában kerülhet sor - tette hozzá a brit napilap. Az óvoda szóvivője mindenesetre elhárította a felelősséget, véleménye szerint a személyzet a baleset észlelését követően szabályosan cselekedett, megfelelően hajtották végre az elsősegélynyújtást, követték az összes egészségügyi és biztonsági előírást és tájékoztatták az illetékes hatóságokat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.