38 kiló marihuána-konzervet lőttek célba

Ágyúval lőtték át a határon a kábítószert

Mexikói csempészek szén-dioxiddal működő ágyúval lőttek át 38 kilogrammnyi marihuánával megtömött konzerveket az arizonai San Luishoz közeli mexikói határ egyik kerítésén.

2012.12.13 15:29MTI

"Soha ezelőtt nem láttunk még ilyet" - hangsúlyozta Kyle Estes, az amerikai határőrség szóvivője, hozzátéve, hogy korábban már találkoztak katapultokkal, de ehhez hasonló megoldással nem. Az átlőtt marihuána értékét 42 500 dollárra (9,2 millió forintra) becsülik.

A határőrök múlt héten fedezték fel a gondosan megtömködött 33 darab konzervet a kerítéstől mintegy 150 méterre, az amerikai oldalon, még azelőtt, hogy a csempészek összeszedhették volna őket. Az arizonai Phoenixtől mintegy 320 kilométerre délnyugatra fekvő területeket átfésülő járőrök az ágyú működtetéséhez használt szén-dioxidtartályt is megtalálták.

A csempészet visszaszorítását célzó intézkedések felerősödése óta a bűnözők egyre kreatívabb megoldásokkal rukkolnak elő, hogy amerikai földre juttassák illegális portékáikat - mondta Estes. Az amerikai hatóságok az elmúlt években a kerítések és a határőrök számának növelésével, valamint a pilóta nélküli drónokhoz hasonló megfigyelő technológiák bevezetésével igyekeztek megerősíteni a védelmet az arizonai-mexikói határ mentén.

A kábítószer kereskedők különböző fortélyokkal igyekeztek kijátszani a határőrséget, egyebek között ultrakönnyű, alacsonyan szálló repülőszerkezetekre erősített marihuána rakományokat lőttek át a kerítéseken középkori stílusú katapultokkal. A legutóbbi eset kapcsán egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.